A kén-hexafluorid veszélye

Bár a szén-dioxid a legismertebb üvegházhatású gáz, a kutatók szerint egy másik, kevésbé ismert gáz, a kén-hexafluorid (SF6) jelenthet nagyobb veszélyt a klímára.

A szén-dioxid gyakorisága és hatása miatt vált a klímaváltozás egyik fő okozójává, és a zöldpolitika is elsősorban az ilyen típusú kibocsátások csökkentésére koncentrál. Azonban a Zöld Pálya által idézett kutatás szerint a kén-hexafluorid (SF6) akár 24 ezerszer erősebb üvegházhatással bírhat, mint a szén-dioxid, ami miatt a jövőben fokozott figyelmet érdemelhet.

Ez a színtelen, szagtalan gáz széles körben használatos az elektromos eszközök gyártásában, a gépjárművek gumiabroncsainak feltöltésében és az ablakok hangszigetelésében. A kutatók aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a növekvő villamosenergia-igény következtében több SF6 kerülhet a légkörbe, ami különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy az SF6 akár 800-3000 évig is megmaradhat a légkörben.

Kína a legnagyobb SF6 kibocsátó, 2021-ben az általa kibocsátott mennyiség 125 millió tonna szén-dioxidnak felelt meg. Mivel azonban Kína nem szerepel az ENSZ éghajlat-változási egyezményében felsorolt országok listáján, így nem köti semmilyen nemzetközi egyezmény a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.