A brit DragonFire lézerfegyver gyorsabb üzembe helyezését tervezik

A brit védelmi minisztérium a DragonFire lézerfegyver gyártásának felgyorsítását tervezi, amelynek eredményeként a fegyvert már 2027-ben hadrendbe állíthatják, öt évvel a korábban tervezett időpont előtt. Grant Shapps védelmi miniszter szerint a fegyver jelentős hatással lehet az európai konfliktusra.

A DragonFire fegyverrendszer a brit hadügyi tárca és az ipar 100 millió fontos közös beruházásának eredménye, és a tervek szerint eredetileg 2032-re állították volna hadrendbe. Azonban a fegyverek kormányzati beszerzésének felgyorsítását célzó új reformoknak köszönhetően a lézer öt évvel korábban, 2027-re lehet kész. Shapps a Salisbury melletti Porton Down katonai kutatóközpontban tett látogatása során újságíróknak elmondta, hogy szeretnék tovább gyorsítani a folyamatot, és nem várják meg a 99,9 százalékos tökéletességet, hanem már 70 százalékos tökéletességgel is hadrendbe állítanák a fegyvert, hogy aztán tovább fejleszthessék.

A védelmi minisztérium szerint a fegyver elég pontos ahhoz, hogy egy kilométeres távolságból eltaláljon egy 1 fontos érmét, és reményeik szerint a rakéták olcsó alternatívája lesz, amellyel például drónok lelövésére lehet majd alkalmas.

A lézerfegyver januári sikeres tesztjét a skóciai Hebridák lőtéren hajtották végre, és a lézerirányítású energiafegyverek (LDEW) szolgálatba állítása felé tett "jelentős lépésként" üdvözölték. A lézerek legnagyobb előnye a költség és elméletileg a lőszer "korlátlan tár", feltéve, hogy van megbízható energiaforrás. Ugyanakkor hátrányuk, hogy csak a látóirányban lévő célpontokra tudnak tüzelni.

Az Egyesült Államok évtizedek óta teszteli az irányított energiájú fegyvereket, és számos hadihajóra szerelték fel őket kísérleti és értékelési céllal. Az Egyesült Királyság azon törekvése, hogy 2027-re ugyanezt megvalósítsa, lehetségesnek tűnik, de a lézereket még nem próbálták ki harcban. Az amerikai hadihajók például még mindig hagyományos rakétákkal lövik le a drónokat.

A londoni védelmi tárca szerint a DragonFire rendszer 10 másodperces tüzelése olyan költséggel egyenértékű, mintha egy órán keresztül használnánk egy hagyományos fűtőberendezést, a működési költség pedig jellemzően kevesebb, mint 10 font lövésenként.