A Rimac és BMW együttműködése: Horvátország legértékesebb szerződése

A Rimac Technology, a zágrábi székhelyű vállalat, amely a globális autógyártók számára elektromos hajtásrendszereket és akkumulátorrendszereket fejleszt, hosszútávú együttműködési szerződést kötött a BMW csoporttal. A megállapodás értelmében nagyfeszültségű akkumulátorrendszereket fognak fejleszteni és gyártani a bajor autógyár számára, amelyeket az évtized második felében kezdenek majd beépíteni a BMW modellek legújabb nemzedékébe.

A Financial Times már 2018-ban Európa Elon Muskjának nevezte Mate Rimacot, aki hasonlóan az amerikai vállalkozóhoz, úttörő elektromos autógyárakat vezet, és termékeikkel sebességrekordokat döntenek. A Rimac által tervezett Concept One már egy évtizede híres volt arról, hogy a világ leggyorsabb és legnagyobb gyorsulású autója volt, egy olyan időszakban, amikor az elektromos autók még inkább csak városi kisautóknak számítottak.

Mate Rimac karrierje azóta is felfelé ívelt, 2021-ben ő lett a legendás Bugatti főrészvényese 55 százalékos részesedéssel, míg a Porsche részesedése 45 százalékra csökkent. Rimac visszaemlékezett, hogy üzleti pályafutása egy 1984-es 3-as BMW-vel kezdődött, amit 20 éves korában elektromos autóvá alakított át a garázsában, és úgy véli, ez a pillanat már előrevetítette a későbbi együttműködést a BMW-vel.

A Rimac Technology korábban kis szériás modellekhez, mint például az Aston Martin Valkyrie, a Pininfarina Battista és a saját gyártású, 23 rekordot döntő Nevera számára szállított nagy teljesítményű aggregátorokat. A vállalat mára olyan gyártóvá fejlődött, amely képes kielégíteni a bajor autógyár termelői kapacitás iránti igényeit.

A müncheni cég sajtóközleményében kiemelték, hogy az együttműködés célja az innovatív megoldások közös fejlesztése és gyártása a nagyfeszültségű akkumulátor-technológia területén, elektromos járművek számára.

Horvátország legnagyobb üzlete

A Rimac Technology a BMW csoporttal kialakított együttműködéssel lép a fejlődés következő szakaszába, amely a nagy sorozatú termékek gyártását jelenti. A horvát főváros melletti Rimac Campusban új akkumulátorgyártó sorokat hoznak létre, és a kampusz megnyitásával a cég készen áll a globális autóipar vezető márkái számára nagy projektek végrehajtására. Mate Rimac szerint nem kizárt, hogy a Rimac lesz a BMW épülő debreceni gyárának az egyik beszállítója.

A horvát mérnökök már két éve dolgoznak a jövő BMW modelljeinek akkumulátorrendszerein, és Mate Rimac a közösségi médiában megjegyezte, hogy ez lehet a horvát állam történetének legnagyobb üzlete.

A technológiai erőmű

Mate Rimac kijelentette, hogy a BMW-vel való együttműködésük nem csupán egy partnerség, hanem közösen alakítják a bajor autógyár elektromos modelljeinek jövőjét Horvátországban. Egy YouTube-influenszer a Rimac Campust is bejárta, és egy "Őrült technológiai erőmű" címmel ellátott videóban számolt be a látottakról.

A Rimac Technology és a BMW közötti együttműködés részleteit a jövőben hozzák nyilvánosságra.