Az Intel AI-chipje a Huawei új laptopjában: Amerikai törvényhozók sokkja

Sokkolta az amerikai republikánus törvényhozókat, hogy a kínai Huawei bemutatta az AI-képes MateBook X Pro laptopját, amelyben az amerikai Intel által gyártott AI-chip található.

A Huawei 2019-ben került fel az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozási listájára, ami a kínai technológiai fejlődés akadályozását célozta meg. A vállalatnak azóta speciális engedélyre van szüksége amerikai beszállítóitól termékek beszerzéséhez. Az Intel egy korábbi, a Trump-adminisztráció által kiadott engedéllyel 2020 óta szállít processzorokat a Huaweinek, de a republikánusok sürgetik a jelenlegi adminisztrációt az engedély visszavonására, amelyet idén nem fognak megújítani.

A csütörtökön bemutatott új MateBook X Pro laptop, amely az Intel Core Ultra 9 processzorát használja, felháborodást váltott ki az amerikai törvényhozók körében. Michael Gallagher republikánus képviselő és a Kínával foglalkozó képviselőház különbizottságának elnöke nyilvánosan bírálta a Kereskedelmi Minisztériumot, amiért továbbra is engedélyezi az amerikai technológia szállítását a Huaweinek.

A Reuters forrásai szerint az Intel által szállított chipek egy már meglévő engedély alapján kerültek a Huaweihez, és nem érintették azokat a korlátokat, amelyeket az AI-chipek Kínába történő exportjának korlátozására vezettek be nemrégiben.

A Kereskedelmi Minisztérium, az Intel és a Huawei egyik sem kommentálta az ügyet a hírügynökség megkeresésére.

A republikánusok szerint a Biden-adminisztrációnak hatékonyabban kellene fellépnie a Huawei növekedése ellen, több mint négy évvel azután, hogy a vállalat felkerült a korlátozási listákra. Kevin Kurland, az exportellenőrzésért felelős tisztviselő szerint Washington korlátozásai jelentős hatást gyakoroltak arra, hogyan fér hozzá a Huawei az amerikai technológiákhoz, de ezek a korlátok nem feltétlenül akadályozzák meg a vállalat növekedését, hanem inkább a technológia rosszindulatú célú felhasználását hivatottak megakadályozni. Michael McCaul republikánus képviselő azonban sürgős intézkedéseket sürget, és azt mondja, hogy "Ezeknek a jóváhagyásoknak véget kell vetni".