Washington és Izrael felkészül egy esetleges iráni támadásra

Izrael és az Egyesült Államok már az előkészületeket végzi egy esetleges iráni támadásra, miután április 1-jén a szíriai iráni nagykövetség épületét feltehetően izraeli bombatalálatok érték. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint készen állnak a válaszcsapásra, és biztosak Washington támogatásában. A feszült helyzetben a Lufthansa légitársaság minden teheráni járatát törölte, és Izrael egy újságírókat ért támadás miatt is nemzetközi kritikával szembesül.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Erik Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka megvitatták az Izrael elleni lehetséges iráni támadás előkészületeit. A tárgyalások során Gallant megköszönte az Egyesült Államok támogatását, és Kurillát Izrael igaz barátjának nevezte. Gallant hozzátette, hogy Izrael a földön és a levegőben is kész megvédeni magát, és szoros együttműködésben fog válaszolni a támadásra.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma további eszközöket helyez át a közel-keleti régióba, hogy megerősítse a regionális elrettentő erőfeszítéseket és az amerikai erők védelmét. Különösen az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai csapatok légvédelmét igyekeznek megerősíteni, miután az elmúlt hónapokban többször is támadás érte őket.

A Lufthansa német légitársaság április 18-ig felfüggesztette a Teheránba tartó és onnan induló járatait, és nem fogja használni az iráni légteret. A döntést a kormány biztonsági értékelései és saját információi alapján hozták meg. A Lufthansa és leányvállalata, az Austrian Airlines az egyetlen nyugati légitársaságok, amelyek Teheránba repülnek.

A nemzetközi közösség figyelme egy újságírókat ért támadás miatt is Izrael felé fordult. A TRT Arabi operatőrje, Sami Shehada elvesztette a lábát, és több újságíró is megsérült, amikor az izraeli erők megtámadták a Gáza középső részén található Nuseirat menekülttábort. A TRT a támadást a médiaszakemberek elleni szándékos támadásnak nevezte, és a gázai újságírók elleni erőszak szélesebb mintájának részeként értékelte.

Sami Shehada szerint a támadás során egyértelműen ők voltak a célpont, annak ellenére, hogy a "PRESS" felirat egyértelműen jelölte kilétüket. Shehada kijelentette, hogy még mankóval is folytatni fogja a munkáját, hogy megmutassa az izraeli megszállás bűneit. A CNN megkereste az Izraeli Védelmi Erőket a támadás kommentálására, de szerintük az újságírók támadtak a tábor ellen.