Vlagyimir Putyin újra beindítaná a Zaporizzsjai atomerőművet

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a Kreml szándékában áll újraindítani a jelenleg orosz megszállás alatt lévő Zaporizzsjai atomerőművet, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye és a frontvonalon helyezkedik el.

Az ENSZ atomenergia-ügynökségének közölt tervek szerint az orosz elnök legalább egy reaktor újraindítását tervezi még az idén. Az újraindítást egy különleges eseményhez kötnék, hiszen decemberben lesz 40 éve, hogy a Szovjetunió csatlakozott az elektromos hálózathoz, és ezt az évfordulót szeretné megünnepelni a munkálatok újrakezdésével.

Azonban sokan aggodalommal tekintenek a tervekre, mivel az erőmű a harcok sűrűjében helyezkedik el, tüzérségi tűz alatt áll, és orosz aknák veszik körül. Az erőmű tetőn lévő orosz katonák géppuskafészkekben helyezkednek el, és rendszeresen tüzet nyitnak az érkező önrobbantó drónokra. Múlt héten több drón is becsapódott az erőmű területére, köztük egy reaktorhoz, egy kiképzőközponthoz és egy parkoló katonai járműhöz, ami egy halálos áldozatot is követelt.

Az orosz biztonsági erők a komplexumban járőrözve több száz dolgozót vettek őrizetbe, és sok esetben megkínozták őket, hogy elnyomják a személyzet ellenállását.

A háború óta eltelt időszakban az erőmű többször is a harcok középpontjába került. 2022. március 4-én az orosz hadsereg támadást hajtott végre az erőmű ellen, ami során az oktatási épület több szintje kigyulladt, de a reaktorok nem sérültek meg, és a sugárszint sem emelkedett. A tűzet később eloltották, és az oroszok átvették az irányítást az erőmű felett. A támadás idején az 1. reaktorblokk karbantartás miatt állt, a 2. blokk üzemelt, a 3. blokkot hűtötték, a 4. blokk 825 MW teljesítménnyel működött, míg az 5. és 6. blokk a nukleáris létesítmények hűtését biztosította.