Új remény az Alzheimer-kór megelőzésére

Amerikai kutatók felfedezése szerint a szildenafil hatóanyag jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

A Cleveland Clinic kutatói által végzett tanulmányok alapján a Viagra hatóanyagaként ismert szildenafil 30–54 százalékkal mérsékelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A Journal of Alzheimer’s Disease tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a szildenafilt szedő betegeknél alacsonyabb a betegség kialakulásának valószínűsége.

A Gizmodo cikkére hivatkozva, a clevelandi kutatók már 2021-ben is foglalkoztak a témával, akkor még 69 százalékos csökkenésről számoltak be, de ezeket az eredményeket más tudósok kritizálták, és egy 2022-es kutatás nem talált összefüggést a szildenafil szedése és az Alzheimer-kór kockázata között.

Egy másik kutatócsoport, a University of College London tudósai azonban megerősítették, hogy a szildenafil valóban csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, bár nem olyan mértékben, mint az amerikai kutatók eredetileg állították. A brit kutatók által végzett vizsgálat, amely 269 725 férfi adatait elemezte, körülbelül 18 százalékos csökkenést mutatott.

A clevelandi kutatók további bizonyítékokat is találtak, amelyek alátámasztják korábbi állításukat, és laboratóriumi kísérletekben is pozitív eredményeket értek el. Az Alzheimeres betegek őssejtjeiből kifejlődött neuronokon végzett tesztek során a szildenafil elősegítette a neuronok közötti kommunikációt és gátolta a toxikus tau fehérje felhalmozódását.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további klinikai vizsgálatok szükségesek az eredmények megerősítéséhez, de a jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, a szildenafil hasznos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében.

A minőségi újságírás fontosságát és a hírek kritikai értékelésének jelentőségét hangsúlyozza a Detekto oktatási oldal, amely új tananyagokkal bővült a 13–16 éves korosztály számára. Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium keretében készült programban a diákok megtanulhatják, hogyan dolgoznak az újságírók, mik a minőségi hírek jellemzői, és hogyan segíthetnek a minőségi hírek a mindennapokban. A kurzusok célja, hogy a diákok felismerjék az álhírek veszélyeit és képesek legyenek önállóan tájékozódni az online médiakörnyezetben.

Az innováció és a technológiai fejlődés más területeken is ígéretes előrelépéseket mutat. Egy új szabadalmi dokumentum szerint az Apple hamarosan fulladásészlelő funkciót építhet az okosórájába, amely potenciálisan életmentő lehet. Az Apple Watch már több életmentő funkcióval is fel van szerelve, például EKG és ütközésérzékelés is van benne, bár ezek nem minden modellben érhetők el. A fulladásészlelő funkció a Vészhelyzet – SOS szolgáltatás részeként azonosíthatná a „rendellenes viselkedést” és értesíthetné a segélyszolgálatokat. Az életmentő funkció pontos működése egyelőre nem ismert, és az sem biztos, hogy a szabadalomból valóban tényleges funkció lesz. Az ilyen szabadalmak azonban betekintést nyújtanak abba, mi mindenen gondolkodik az Apple a jövőbeli fejlesztések terén.