Venezuela volt olajminiszterét korrupcióval vádolják

Venezuela egykori olajminiszterét, Tareck el Aissamit és társait, köztük Simon Zerpa egykori pénzügyminisztert, gazdasági összeesküvéssel vádolja a főügyész. A vád szerint a miniszterek külföldön adtak el olajat, és az érte járó pénzt nem a jegybankba fizették be, hanem saját folyószámlájukon helyezték el több százmillió dollárt, ezzel céljuk a venezuelai gazdaság lerombolása volt.

Az állami olajvállalat jelentős szerepet játszik Venezuelában, hiszen a költségvetést finanszírozza, és a baloldali populista rendszer fennmaradását is meghatározza. El Aissami, aki Hugo Chávez tábornok kedvence volt, már 2023 márciusi bukása óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, most azonban a szigorúan ellenőrzött állami televízióban csuklyás fegyveresek kíséretében mutatták, ahogy bilincsben a börtönbe viszik.

A volt olajminiszter érdekes múlttal rendelkezik: a baloldali populista rendszer alapjait az olajjövedelemre helyezte, de az USA szankciói megnehezítették a világ legnagyobb olajkincsének kiaknázását. Az amerikai gépekkel működő, államosított olajipar hatékonysága csökkent, de a venezuelai vezetés, amelynek El Aissami volt a kulcsszereplője, folyamatosan keresett alternatívákat, és jó kapcsolatokat ápolt Kínával és Oroszországgal is. Ezek a nagyhatalmak diszkrét támogatást nyújtanak Nicolas Maduro gyengélkedő rendszerének, amelyből emberek milliói menekülnek a csökkenő életszínvonal miatt.

Az Egyesült Államok 10 millió dollárt tűzött ki El Aissami fejére kábítószer-csempészés miatt, így ő az USA célkeresztjébe is került.

Venezuelában júliusban elnökválasztást rendeznek, és Nicolas Maduro elnök meg akarja tartani a hatalmat. Egy nagy korrupciós per bemutathatja a népnek, hogy a hatalom keményen fellép a saját emberei ellen is, ha azok túllépik a törvényes kereteket. Maduro El Aissamit az Egyesült Államoknak is prezentálhatja, akire nem véletlenül tűztek ki ilyen magas vérdíjat. Az USA terrorista vezetőkre szokott ilyen összeget kitűzni, így El Aissami lebukása Joe Biden elnök számára is sikerként könyvelhető el a nemzetközi bűnöző hálózatok elleni harcban.

A terrorizmus elleni harc Maduro elnök számára is fontos, hiszen Venezuelában a hatalom ellen fellépő embereket vagy szervezeteket egyszerűen terroristának nevezik. A londoni Guardian szerint nemrég letartóztattak egy népszerű YouTube influenszert, akit szintén terroristának tituláltak, mert támadta Maduro elnök baloldali populista rendszerét.