Orosz kézbe kerülhettek az Ukrajnának szánt Starlink-terminálok

Korábban Ukrajnának adományozott Starlink-berendezéseket a SpaceX-től, most azonban úgy tűnik, hogy a feketepiacon keresztül orosz kézbe is kerülhettek ezek az eszközök.

A The Wall Street Journal szerint az orosz fegyveres erők Ukrajnában, különösen Kelet-Ukrajnában és a Krímben végrehajtott támadások során használhatják a Starlink műholdasinternet-terminálokat. Ezeket az eszközöket a drónok irányításához és más harcászati-technológiai célokra is felhasználhatják.

A terminálok nem közvetlenül, hanem bonyolult feketepiaci hálózatokon keresztül jutnak el az orosz sereghez, annak ellenére, hogy a Starlink szolgáltatása Oroszországban tiltott.

A The Wall Street Journal nyomozása során több feketepiaci kereskedőt is követtek, és megállapították, hogy sokan közülük arra is ügyelnek, hogy a csempészett eszközök a frontvonalra kerüljenek.

Néhány terminál az eBay-ről származik, de a feketepiaci útvonalak Ukrajna megszállt területeitől egészen Szudánig nyúlnak. Szudáni kereskedők egy része a Rapid Support Forces nevű félkatonai szervezetnek adja el a terminálokat, amely szervezet etnikai-alapú gyilkosságokkal, szexuális erőszakkal és egyéb bűncselekményekkel hozható összefüggésbe.

Februárban már felmerült, hogy Oroszország arab országokban vásárolhatott Starlink-terminálokat az ukrajnai konfliktusban való felhasználás céljából. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója ekkor cáfolta, hogy a cég „direkt vagy indirekt módon” segítette volna az eszközök orosz kézbe jutását.

A SpaceX még nem reagált a The Wall Street Journal állításaira.

Donald Trump állítólagos béketervével kapcsolatban, amely szerint oda akarja adni a Donbaszt és a Krímet Oroszországnak, a Kreml óvatosan reagált. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint hivatalosan még nem tett bejelentést Trump, így nem tudnak semmilyen becslést tenni. Az ügy kapcsán felmerülő kérdések között szerepel, hogy Oroszország hajlandó lenne-e elfogadni egy olyan békét, ahol kevesebb területet kapna, mint amennyit 2022 végén „annektált”. A helyzet azonban változóban van, és az orosz hadsereg lendületének növekedésével a Kreml területi igényei is nőhetnek.