Új támogatási programok a napelemesek számára és az energiapiaci kilátások

A kormány újabb célzott támogatási programokat tervez a Napenergia Plusz Program mellett, és a legalább egy szivattyús energiatározó megépítésének lehetőségét is vizsgálja – nyilatkozta az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az Economxnak. Steiner Attila az interjúban kifejtette, hogy bár az energiaválság elmúlt, az egyensúly még törékeny, és a régióban vagy Európában bármilyen váratlan esemény árrobbanást okozhat.

A gázkészletek magas szintje és a szerényebb fogyasztás enyhíti a bizonytalanságokat, de a háború és a szankciók miatt továbbra is változékony energiapiaci kilátásokkal kell számolnunk. Az államtitkár szerint a kormány a tűzszünetet és a béketárgyalásokat szorgalmazza, és a brüsszeli támadások ellenére sem adták fel a rezsi csökkentését, így Magyarországon az átlagfogyasztásig minden család Európában a legolcsóbban jut áramhoz és gázhoz.

Az energiaválság során Magyarország a diverzifikációra és a földgázhálózat megerősítésére összpontosított, és a szomszédos országokkal való összeköttetések kiépítésével javította az ellátás biztonságát. A 2009-es gázválság után az EU interkonnektorokra fordította a megmaradt költségvetési forrásokat, amelynek köszönhetően Magyarország is fejleszthette hálózatát.

A kormány a zöld kérdéseket is előtérbe helyezi, és észszerű zöld lépéseket kíván tenni. Az energiaellátás sokféleségére törekednek, és a megújulók mellett az atomenergia stabil támogatását is fontosnak tartják. A napelemes rendszerek terén a Napenergia Plusz Program mellett további támogatási programokat terveznek, hogy a napelemek telepítése és üzemeltetése továbbra is megérje.

A hálózatfejlesztési lehetőségek értékelése a MAVIR és az elosztótársaságok feladata, és a szélerőművek telepítését a jogszabályok módosítása is megkönnyíti. A helyi közösségek bevonása a döntéshozatalba fontos, és a szélenergia a villamos energia rendszer stabilitását növelheti.

A napenergiapiac stabilizálódott, és a hálózatfejlesztés fontossága miatt a bruttó elszámolás bevezetése szükségessé vált. A kormány több programmal támogatja a családokat és vállalkozásokat a zöldenergia termelésében és tárolásában, és legalább egy szivattyús energiatározó megépítésének lehetőségét is vizsgálja.

A kormány a zöld konzultációval közvetlen visszajelzéseket vár az emberektől, hogy a zöldenergia hasznosításában újabb támogatási programokat indíthasson. Az online konzultáció eredménye hatással lesz a további zöldtámogatásokra.