Szupergazdagok adóztatása: Tüntetés az Európai Parlament előtt

Brüsszelben az Európai Parlament székháza előtt tüntettek aktivisták, hogy felhívják a figyelmet a szupergazdagok alacsony adóztatásának problémájára. Az Avaaz, a WeMove és az Oxfam civilszervezetek képviselői azért vonultak utcára, mert úgy vélik, a társadalmi különbségek túlzott mértéke jelenti a legnagyobb problémát.

Az Oxfam egyik vezetője, Julien Desiderio szerint az átlagemberek szenvedik meg leginkább az infláció, a megélhetési válságok és a világjárvány hatásait. Hangsúlyozta, hogy az EU lakosságának 99 százaléka szegényebb lett 2020 óta, és az államnak inkább kórházakra és klímavédelemre kellene költenie, nem pedig megszorításokat alkalmaznia.

A tüntetők kiemelték, hogy a leggazdagabb európaiak nemcsak, hogy keveset adóznak, de ők jelentik a legnagyobb károsanyag-kibocsátókat is. A társadalom legfelső 1 százalékába tartozó emberek állítólag tizennégyszer több szennyező anyagot termelnek, mint az átlag.

Julio Carini, a WeMove egyik tagja szerint a megoldás része lehetne egy vagyonadó bevezetése a szupergazdagokra, amivel hozzájárulhatnánk a bolygó megmentéséhez szükséges erőforrások biztosításához. Carini szerint a gazdagok jelenleg alig fizetnek adót.

A tüntetők követelései között szerepel a nyereségadó és az extraprofitadó bevezetése is, amelyekkel növelhető lenne az állami bevételek mértéke. Eközben a brit gazdaság februári GDP-adatok alapján kilábalni látszik a technikai recesszióból, ami azt jelzi, hogy a gazdasági helyzet stabilizálódhat, és ez hozzájárulhat az állami bevételek növekedéséhez is. A brit statisztikai hivatal előzetes becslése szerint februárban 0,1 százalékkal, míg januárban felülvizsgált adatok alapján 0,3 százalékkal bővült a GDP havi összevetésben, ami megerősíti a gazdaság növekedési tendenciáját. Azonban az építőipari termelés 1,9 százalékos visszaesése visszafogta a növekedést, amit az elemzők elsősorban az esős időjárás számlájára írtak.