Tobias Ellwood: Putyin hatalma már Sztálint is felülmúlja

Tobias Ellwood alezredes, a brit konzervatívok védelmi politikusa szerint a Nyugat nem veszi elég komolyan Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmát, amely már meghaladja Joszif Sztálin szovjet diktátorét.

Tobias Ellwood, aki konzervatív védelmi politikus és parlamenti képviselő is egyben, úgy véli, hogy a Nyugat "tagadásban van" Vlagyimir Putyin hatalmát illetően, amely szerinte már nagyobb, mint Joszif Sztáliné volt. Ellwood szerint Oroszország háborús alapokra helyezi az iparát, miközben a Nyugat ezt nem ismeri el. A brit politikus kiemelte, hogy Putyin eltávolította az összes ellenzéki hangot, és az orosz gazdaságot Európától Kínába és Iránba irányította át.

Ellwood szerint Putyin célja, hogy hősét, Sztálint utánozza, és újra megerősítse befolyását Kelet-Európa felett, nem a Szovjetuniót, hanem az Orosz Birodalmat szeretné újraéleszteni. A politikus hozzátette, hogy a Nyugatnak jobban fel kellene készülnie és intenzívebben kellene támogatnia Ukrajnát.

James Heappey, a volt védelmi miniszter és konzervatív parlamenti képviselő, szintén a Sky News-nak nyilatkozott, és azt javasolta, hogy a GDP-arányos védelmi költéseket 2,5 százalékról 3 százalékra kellene emelni 2030-ig. Andrzej Duda lengyel elnök is hasonló javaslatot tett a nyugati partnereknek. Heappey szerint a Nyugatnak sokkal hatékonyabban kellene támogatnia Ukrajnát, és új típusú fegyvereket is kellene küldeni neki. A volt védelmi miniszter Emmanuel Macron francia elnök szavait is megfontolandónak tartja, miszerint nem zárható ki, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába. Heappey úgy véli, hogy kiképzőket lehetne küldeni Ukrajnába, de a frontvonaltól távol kellene maradniuk, hogy elkerüljék egy NATO–Oroszország-háború kockázatát.

Heappey szerint Nagy-Britanniának is fel kellene készülnie egy potenciális háborús konfliktusra, ahogy a hidegháború idején tették, és újra kellene éleszteni a tartalékosrendszert. Ezzel összhangban, Grant Shapps brit védelmi miniszter bejelentette, hogy Ukrajna valószínűleg megkapja a DragonFire nevű légvédelmi lézerfegyvert, amely 2027-re lesz harcképes, és amely jelentős előrelépést jelenthet az ukrajnai konfliktusban. A DragonFire rendszer előnye, hogy a lövések költsége jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos légvédelmi rakétáké. Shapps kiemelte, hogy a fegyver komoly változást hozhat a konfliktusokban, különösen drónok elleni hatékonysága miatt. Azonban az ukrán haderő jelenlegi kritikus lőszerhiánnyal küzd, így a 2027-es dátum, bár kedvező a fejlesztési ciklusban, Kijev számára már túl késő lehet. A 2027-es céldátum bár távoli, de még mindig jóval korábbi az eredetileg tervezett 2032-esnél. Shapps a salisburyi Porton Down katonai bázisra látogatott el, ahol azt szerette volna megvizsgálni, lehet-e még jobban gyorsítani a tempón, hogy az ukránok is hozzájuthassanak a fegyverhez. „Azért jöttem el ide, hogy felgyorsítsam a DragonFire lézerrendszer gyártását. Úgy vélem, mivel két nagy konfliktus is zajlik jelenleg, egy a tengeren, egy pedig Európában, ezért óriási jelentősége van egy olyan fegyvernek, amely hatékony a drónokkal szemben” – mondta az újságíróknak Shapps. A brit honvédelmi tárca azt reméli, hogy a DragonFire olcsó alternatívája lehet majd a rakétáknak.