Iskolai lövöldözés tragédiája: szülők a vádlottak padján

Az Egyesült Államokban az iskolai lövöldözések sajnálatosan gyakori események, és 2024 első két hónapjában már 16 ilyen eset történt egyetemeken és főiskolákon. Ezek a tragédiák gyakran felvetik a felelősség kérdését, és most először ítéltek el szülőket gyermekük által elkövetett tömeges lövöldözés miatt.

A michigani Oxfordban történt lövöldözés után a bíróság 10 és 15 év közötti börtönbüntetésre ítélte a tettes szüleit, akik a gyilkos fegyvert ajándékba vették fiuknak, és nem vettek figyelembe vészjósló előjeleket, amelyek a mészárláshoz vezettek. Jennifer Crumbley-t gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és férjét, James Crumbley-t is hasonló vádban ítélték el. Az ítélethirdetésük közös volt, és legkorábban 10 év után kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

A 2021. november 31-én történt lövöldözés során a 15 éves Ethan Crumbley négy diáktársát ölte meg, és további hét embert sebesített meg. A fiú a szülei hálószobájában tárolt fegyverhez férhetett hozzá, és az iskolában kezdett lövöldözni. A rendőrség öt perc alatt a helyszínre ért, és a fiú ellenállás nélkül feladta magát.

A tragédia előzményei között szerepeltek a fiú mentális problémái, például a barátja elköltözése és a család kutyájának halála. Ethan Crumbley többször jelezte szüleinek, hogy segítségre van szüksége, de ők nem reagáltak megfelelően. A fiú állítólag szellemeket és démonokat látott otthon, és egy madár levágott fejét is tartotta az ágya alatt.

A szülők a fiú mentális problémái helyett fegyvert adtak neki. James Crumbley egy 9 mm-es Sig Sauer félautomata fegyvert vásárolt a fiának, amit az állam törvényei szerint még nem tarthatott volna Ethan, mivel nem töltötte be a 18. életévét. Az anya még lőgyakorlatra is elvitte a fiút, és a fegyvert otthon nem zárták el.

Az iskolában Ethant töltények utáni keresgélésen kapták, és a lövöldözés reggelén egy tanár fegyvereket és vérző alakokat ábrázoló rajzokat talált nála, amelyek mellett a fiú segítségkérést írt. A szülőket behívták az iskolába, és felszólították őket, hogy vigyék pszichológushoz a fiút, de ők ezt nem tették meg, és nem szóltak a fegyverről sem. Az iskolai személyzet sem ellenőrizte a fiú hátizsákját, amiben a fegyver volt.

Ethan Crumbley-t felnőttként kezelték, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra helyezése nem lehetséges.

Az ügyészek szerint a szülők figyelmen kívül hagyták a fiú mentális egészségére vonatkozó jeleket, illegálisan vásároltak neki fegyvert, és nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a fiú ne férjen hozzá a fegyverhez. A bíró szerint a szülők viselkedése túlment a „rossz szülő” kategórián.

A szülők ügyvédjei szerint nem indokolt a vádemelés, de az állami fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy folytatódhat a per. A szülők nem mutattak megbánást, és a bíróságon az anya a fiát, az iskolát és a férjét hibáztatta, míg az apa azt állította, nem tudott a fiú problémáiról. Az ítélethirdetésen az áldozatok családjai is felszólaltak, és a szülők bocsánatkérését fejezték ki.

A bíróság az ügyészség által javasolt büntetést hagyta jóvá, és a bíró szerint a kiszabott büntetés „elrettentő hatású” lehet.