Százhalombattán épült fel a régió legnagyobb zöldhidrogénüzeme

A Mol-csoport Százhalombattán indította el a régió legnagyobb zöldhidrogénüzemét, amely évente 1600 tonna zöld hidrogént fog előállítani, és ezzel 25 ezer tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását.

A hidrogén, bár a periódusos rendszer első eleme és a legkönnyebb elem, az olajfinomításban és a mobilitásban kulcsfontosságú szerepet tölt be. Azonban a hidrogén előállítása környezetszennyező lehet, ha földgázból állítják elő, vagy drága, ha elektromos áram segítségével bontják le a vizet. A Mol-csoport azonban a megújuló forrásból származó elektromos áram felhasználásával állít elő zöld hidrogént, ami a 22 millió eurós beruházásnak köszönhetően évente 5500 autó éves kibocsátásával egyenértékű szén-dioxid-megtakarítást jelent.

Az Európai Unió (EU) a Renewable Energy Directive (RED 3) keretében előírja, hogy a zöld hidrogénnek 2030-ra 1 százalékot kell jelentenie az európai közlekedésben, ami a Renewable fuels of non-biological origin (RFNBO) szabályozás alapján valójában 0,5 százalékos követelmény, de az EU dupla szorzóval számol.

A Mol-csoport vezérigazgatója, Molnár József szerint a zöld hidrogén-technológiának nagy szerepe lesz a jövő energiamixében, és a cég minden vasat a tűzben tartva fejleszt ezen a területen. A hagyományos hidrogén előállítása sok üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, így a vízből elektrolízissel előállított hidrogén duplán is jót tesz a klímával.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a megnyitón kiemelte, hogy a régió legnagyobb ilyen üzeme csak az út eleje, és fontos lépés az energiaszuverenitás felé. A Molnak a hidrogén azért is fontos, mert segíti az üzemanyagok kéntartalmának csökkentését és a hosszú szénhidrogén-láncok feltörését, ami lehetővé teszi a magas hozzáadott értékű termékek gyártását. A modern üzem jelenleg a cég hidrogén-felhasználásának 3-4 százalékát zöldíti ki.

A zöld hidrogén előállítása jelenleg még nem gazdaságos, hiszen a gázból bontott hidrogén költségének többszöröse, de a pontos költségek a gázárak, szén-dioxid kvóták és megújuló áramárak függvényében változnak.

A Molnár József által említett 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzem az első a Molnak, de nem az utolsó. Az amerikai Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre, így nem képződik környezetszennyező melléktermék. A zöld áram megvásárlását igazoló certifikátok segítségével garantálják, hogy a felhasznált áram megújuló legyen.