Sulyok Tamás és Volodimir Zelenszkij találkozója

Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás elítélte az orosz agressziót, és hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét az ukrajnai humanitárius segítségnyújtás mellett.

A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján részt vevő magyar államfő találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A megbeszélés során Sulyok Tamás kifejtette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót és mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, valamint az ország humanitárius segítéséért.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy a háborút meg kell állítani, és Magyarország a mielőbbi tűzszünetben, valamint egy fenntartható és igazságos béke létrejöttében érdekelt. A legfontosabb célként a kontinens biztonságának garantálását jelölte meg.

Sulyok Tamás felhívta a figyelmet a Kárpátalján élő magyar kisebbség helyzetére is, hangsúlyozva a szerzett jogok mielőbbi visszaállításának és garantálásának fontosságát. Mint jogász, úgy vélte, vissza kell térni a korábbi állapotokhoz és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető jogokat.

A találkozón mindkét fél kifejezte elkötelezettségét a párbeszéd és a konstruktív tárgyalások folytatása mellett. Az MTI beszámolója szerint a csütörtöki találkozón ezek a témák kerültek megvitatásra.

A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját, amelyen Sulyok Tamás is részt vett, a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország – köztük Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária – évente rendezi meg, és egy üzleti fórum is kapcsolódik hozzá.