Fegyveres őrök és harci kutyák védik a börtönből szabadult olimpikont

Oscar Pistorius, a volt paralimpikon, aki januárban szabadult fel a börtönből, nem talál magának munkát, és nehezen tudja lefoglalni magát. A feltételes szabadlábra helyezési papírjaiból kiderült, hogy időnként padlót suvickol a templomban.

A dél-afrikai sportoló 2013-ban ölte meg élettársát, Reeva Steenkampot, és ezért először emberölésért, majd 2016-ban gyilkosságért ítélték el. Steenkamp édesanyja a bíróságon ellenezte Pistorius szabadon bocsátását, mivel úgy érezte, a férfi nem bánta meg tettét. Pistorius 2014 októberében kezdte meg büntetésének letöltését, és az év elején szabadult fel feltételesen. Azóta újra kell építenie az életét, mivel a korábbi barátai és ismerősei hátat fordítottak neki.

Elektromos kerítés is védi a volt atlétát a külső támadásoktól

Pistorius jelenleg nagybátyja, Arnold villájában él, ahol megerősítették a biztonsági intézkedéseket a volt atlétát érő fenyegetések miatt. Arnold fegyveres őröket és harci kutyákat alkalmaz, szöges drótot feszített ki, és elektromos kerítést állított fel, hogy megvédje unokaöccsét.

Pistorius önkéntes munkát vállal a nagybátyjához köthető református templomban, ahol karbantartási és gondnoki feladatokat lát el, például padlót söpör. Aida Govender, aki nemrég látogatott el a templomba, elmondta, hogy Pistorius megváltozott: hosszú hajat és szakállat növesztett, és súlyt szedett fel.

Szinte fel sem ismertem őt. Hosszú hajat és szakállat növesztett, és felkapott magára jó pár kilót. Ránézésre senki nem mondaná meg, hogy évekkel ezelőtt élsportoló volt – mondta Govender.

Egy másik gyülekezeti tag szerint Pistorius nem túl barátságos, és nem szeret idegenekkel beszélgetni.

Pistorius 11 hónapos korában veszítette el lábait, és protézisek segítségével nem csak járni, hanem futni is megtanult. Hatszoros paralimpiai bajnok, 100 méteren 10,91-es, 200 méteren pedig 21,30-as világcsúcsot tart. A 2012-es londoni olimpián és paralimpián is részt vett, ő azon 10 sportoló egyike, aki mindkét eseményen elindult.