Oroszország katonai tevékenységei: Rakétateszt és ukrán célpontok elleni csapások

Az orosz hadsereg interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, és 47 csapást mért ukrán létesítményekre az elmúlt héten. A védelmi minisztérium szerint a teszt és a támadások is sikeresek voltak.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy sikeresen hajtottak végre egy interkontinentális ballisztikus rakéta tesztindítását egy mobil földi rakétarendszerből. A kilövés a dél-oroszországi Asztrahán megyei Kapusztyin Jarban található 4. állami központi fegyvernemközi rakétalőtérről történt.

A minisztérium szerint a teszt során a rakéta minden feladatát maradéktalanul teljesítették, ami a fegyver nagyfokú megbízhatóságát igazolja.

Ezenkívül az orosz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az elmúlt hét folyamán 47 csoportos csapást hajtottak végre ukrán üzemanyag- és energiaipari, valamint hadiipari létesítmények ellen. Ezeket a támadásokat légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal hajtották végre.

A csapások célja az volt, hogy választ adjanak Kijevnek azokra a kísérletekre, amelyek az orosz olaj-, gáz- és energiaágazati létesítményekben okoztak károkat. Az orosz támadások az ukrán különleges műveleti erők egységeire, külföldi "zsoldosok" logisztikai bázisaira és ideiglenes telepítési pontjaira is kiterjedtek.

Az április 6. és 12. közötti időszakban az orosz hadsereg állítása szerint kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. A jelentés szerint 95 ukrán ellentámadást is visszavertek, a legtöbbet Avgyijivkánál.

A védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt hét folyamán az ukrán hadsereg mintegy 6700 katonát veszített, a legtöbben az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A héten 21 ukrán katona adta meg magát.

A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között az oroszok öt légvédelmi rendszer indítóállását, 17 harckocsit, 46 páncélozott harcjárművet, 3 amerikai gyártmányú M109-es Paladin és 14 M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők 25 rakétáját, 12 francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, valamint 1712 drónt soroltak fel.

A donyecki régióban lévő Horlivkában egy drón okozta tűz elfojtásakor tíz tűzoltót sebesített meg egy újabb ukrán támadás.

Moszkvában egy ismeretlen tettes felrobbantotta Vaszilij Prozorovnak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt alezredesének terepjáróját. Prozorov, aki a karján és a lábán szenvedett sebesüléseket, évek óta Oroszországban él, és részt vesz az ukrán kurzus "bűncselekményeinek" kivizsgálásában. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

A Carnegie Endowment, egy amerikai agytröszt, tavaly év végén arról írt, hogy Oroszország 2024-ben a bruttó hazai termékének (GDP) 6 százalékát tervezi hadi kiadásokra fordítani, többet, mint a szociális ellátásra. “Az Ukrajna és a Nyugat elleni háború nemcsak a Kreml legfőbb prioritása, hanem az orosz gazdasági növekedés fő hajtóereje is” – írták.

: Article-2 : Article-3