Oroszország légvédelmi rendszert és katonai kiképzőket küldött Nigerbe

Oroszország növeli befolyását Nyugat-Afrikában, katonai kiképzőket és légvédelmi rendszert küldött Nigerbe, amelyet jelenleg egy katonai junta irányít a tavaly nyári puccs óta.

A Bloomberg jelentése szerint, amely az állami tulajdonú Radio Television du Niger információira hivatkozik, az orosz katonai kiképzők érkezése és a légvédelmi rendszer telepítése az Oroszország és Niger közötti katonai együttműködés fejlesztését szolgálja. Egy orosz kiképző a csatornának nyilatkozva megerősítette, hogy a bevetés célja a két ország közötti katonai kapcsolatok erősítése.

A nigeri hatalomátvétel idején a támogató tömeg Putyin nevét skandálta, és az orosz külügyminisztérium figyelmeztetéseket is kibocsátott azoknak az államoknak, amelyek beavatkozást fontolgattak. A junta azóta törekszik a nyugati befolyás csökkentésére az országban.

Oroszország a térségben korábban a Wagner Csoport segítségével gyakorolt befolyást, amely tevékenykedett Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Burkina Fasóban. Az utóbbi időben azonban az Afrika Hadtest veszi át ezt a szerepet.