Orosz katonai jelenlét Nigerben és Ukrajnában fokozódó támadások

Az orosz védelmi minisztérium katonai kiképzői megérkeztek Nigerbe, hogy támogassák a katonai junta által uralt ország hadseregét, és fejlesszék a két ország közötti katonai együttműködést.

A nigeri állami RTN televízió csütörtöki adásában bemutatott felvételeken egy katonai szállító repülőgépről pakolnak ki felszereléseket, míg egyenruhás személyek figyelik a műveletet. Egy terepszínű egyenruhát viselő férfi, aki a felvétel szerint az egyik orosz kiképző, kijelentette, hogy céljuk a nigériai hadsereg kiképzése és a katonai együttműködés erősítése Oroszország és Niger között.

Az orosz katonai jelenlétet az Ilyushin Il-76 típusú szállító repülőgépek érkezése is alátámasztja, amelyek közül az egyik láthatóan a RF-78795 lajstromszámot viseli. Niger, miután 2023-ban katonai puccs történt az országban, megerősítette kapcsolatait Oroszországgal, míg a francia csapatok kivonultak az országból.

Az RTN beszámolója szerint Oroszország légvédelmi rendszert is ígért telepíteni Nigerbe. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abdourahamane Tiani, a nigeri junta vezetője március végén telefonon egyeztettek, és megállapodtak a biztonsági együttműködés erősítésében. Niger március 17-én mondta fel az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodását.

A Száhel-övezet több országában, így Maliban és Burkina Fasóban is katonai puccsok történtek az elmúlt években, és a hatalomra került junták egyre szorosabbra fűzik az együttműködést a térségben egyre aktívabb Oroszországgal. A puccsok óta romlott a helyzet a Száhel-övezetben, ahol az országok az iszlamista terrorcsoportok elleni küzdelemben vannak érintettek. 2023-ban a halálos áldozatok száma 38 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Eközben Ukrajnában Vitalij Klicsko kijevi polgármester a német ZDF televízióban arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország fokozódó támadásaival terrorban tartja az országot, és sürgette további fegyverszállítmányokat Ukrajna részére. Klicsko kiemelte, hogy Ukrajna nem rendelkezik elegendő légelhárító rendszerrel, amely elengedhetetlen az orosz erők napi szintű támadásai ellen. A polgármester szerint Putyin célja az ország felégetése, hogy az emberek ne tudjanak ott élni tovább. Kijevben több mint 800 épület megrongálódott, és több mint 200 civil meghalt az orosz csapások következtében. Oroszország rakétacsapásokat mért több ukrajnai hőerőműre, súlyos károkat okozva az energetikai infrastruktúrában. Klicsko szerint Ukrajna a nyugati szövetségeseit is védi, és jelenleg nincs mód diplomáciai megoldásra, nincs kilátás kompromisszumra. Az ukrán főváros lakóit arra kérték, hogy csökkentsék energiafogyasztásukat, mivel az orosz támadások miatt súlyos helyzetbe került az ukrán energetikai infrastruktúra.