Orosz drónok ismét Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadták

Oroszország a drónok mellett egy H-59-es irányított rakétát is bevetett a támadás során, amely során a dél-ukrajnai Dnyipropetrovszk és Herszon megyében az energetikai infrastruktúrát célozták meg.

Az ukrán hatóságok jelentése szerint az Oroszországból indított 17 drón közül 16-ot az ukrán légvédelem sikeresen lelőtt. A támadásban egy H-59-es irányított rakétát is használtak.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk régió kormányzója péntek reggel nyilatkozott arról, hogy a drónok egyikének törmeléke tüzet okozott egy meg nem nevezett energetikai létesítményben, amelyet a katasztrófavédelem eloltott. Az eset során áldozatokról nem érkezett jelentés.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója szerint az éjszakai támadásban egy kritikus infrastrukturális létesítmény és hét magánlakás sérült meg. Az áldozatokról vagy a keletkezett károkról további részletek nem állnak rendelkezésre.

Az elmúlt időszakban Oroszország több nagyobb támadást hajtott végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, amelyek jelentős károkat okoztak az ukrán villamosenergia-rendszerben, és több régióban áramkimaradásokhoz vezettek.

Az ukrajnai háború kitörése óta Oroszország közelsége miatt kritikus pontnak tartják a város népességfogyásának megoldását, ennek megállítására néha extrém ötletekkel állnak elő.

A támadások hátterében álló technológiai támogatásról is új információk láttak napvilágot. Amerikai tisztviselők szerint Kína jelentős mértékben támogatja Oroszországot a háborúban, szerszámokat, mikroelektronikai eszközöket, valamint drón- és cirkálórakéta-technológiát biztosítva. Ezen felül Kína műholdfelvételeket is szolgáltat az oroszoknak az Ukrajna elleni háborúhoz. A NATO főtitkára is megerősítette, hogy Kína segítséget nyújt az orosz hadigazdaság működtetéséhez. Joe Biden amerikai elnök ezt a kérdést felvetette Hszi Csin-ping kínai elnöknek is. A Dalian Machine Tool Group lehet az egyik olyan kínai cég, amely az oroszoknak szállít, és Oroszország mikroelektronikai importjának 90 százaléka Kínából származik.