Orbán Viktor és Donald Tusk váratlanul egymásra talált

Lengyelország és Magyarország közös álláspontot alakított ki az EU migrációs megállapodásának elutasításával, amelyet az Európai Parlament nemrégiben hagyott jóvá.

Az Európai Parlament képviselői szerdán jóváhagyták az EU menekültügyi és migrációs paktumának mind a tíz jogszabályi szövegét, ezzel lezárva a hosszú ideje tartó patthelyzetet és lehetővé téve a blokk migrációs politikájának jelentős átalakítását. A megállapodás célja a menekültügyi eljárás felgyorsítása, a migránsok áttelepítése a frontországokból, valamint a sikertelen menedékkérők kitoloncolási eljárásának egyszerűsítése.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, míg mások, köztük szélsőjobboldali és szélsőbaloldali képviselők, valamint nem kormányzati szervezetek élesen bírálták azt.

Tusk és Orbán most egy húron pendültek

Donald Tusk lengyel miniszterelnök határozottan elutasította az áthelyezési mechanizmus ötletét, amely a migránsokat a frontországokból más uniós tagállamokba helyezné át. Tusk azt ígérte, hogy minden lehetséges módon megvédi Lengyelországot ettől a mechanizmustól, és kijelentette, hogy Lengyelországra nem vonatkozik majd a bevándorlók áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelezettség.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén kritizálta a megállapodást, és közösségi médiában úgy fogalmazott, hogy a paktum egy újabb szög az Európai Unió koporsójába, és kijelentette, hogy Magyarország soha nem fog engedni a tömeges migrációs őrületnek.

Budapest és Varsó hosszú ideje áll az EU migrációs megállapodásának ellenállásának élén, fenyegetőzve és időnként sikerrel is kisiklatva a megállapodás előrehaladását. Azonban a korábbi szövetségesek közötti kapcsolat megromlott, miután Donald Tuskot, az Európai Tanács jobbközép volt elnökét, Lengyelország miniszterelnökévé választották.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban beszélt az Európai Parlament által megszavazott migrációs és menekültügyi csomagról, és alapvető dolognak nevezte az európai szolidaritás tanúsítását. Michel kiemelte, hogy az unión kívüli országok a migránsokat eszközként használják fel, és hogy fegyvernek tekintik őket a hibrid támadások erősítése céljából. Ebben az összefüggésben Michel hangsúlyozta, hogy az EU-nak el kell döntenie, milyen lépéseket tesz, amikor ilyen helyzetek fordulnak elő, és mit csinál a frontvonalon, amikor bizonyos államok és alanyok nemcsak Lengyelországot, hanem az Európai Unió helyzetét is destabilizálni próbálják.

Charles Michel az Európai Unió új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozón is kifejtette, hogy a migrációs csomag "nagyon nehéz téma", amelyet végül megszavaztak az EP-ben, és a folyamat továbbra is tart, "hiszen így működik az európai törvényhozás". Az ET elnöke elismerte, hogy Tusk és Orbán miniszterelnököknek "abszolút igaza van" az uniós átirányítási mechanizmus ügyében, és hogy a témáról beszélni kell. Michel hangsúlyozta, hogy "vállvetve állunk ki Tusk miniszterelnök mellett, Lengyelország mellett", és hogy az átirányításról beszélni kell, valamint "eldönteni, milyen lépéseket teszünk, amikor az ilyen helyzetek előfordulnak".