Orbán Viktor a Kereszténydemokata Internacionálé vezetőségi ülésén

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az európai politikai helyzetet értékelte Marrákesben, ahol a Kereszténydemokrata Internacionálé (IDC-CDI) vezetőségi ülésén szólalt fel.

A miniszterelnök az európai „zöld átállás” és a gazdasági növekedés problémáit, valamint a migráció és az ukrajnai háború kérdéseit érintette beszédében. Orbán Viktor, aki a CDI-IDC egyik alelnöke is, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat érintő brüsszeli döntésekről, amelyek nehéz helyzetbe sodorják őket. Kiemelte, hogy az Európai Unió versenyképessége romlik, mivel az Egyesült Államok és Kína magasabb gazdasági növekedést ér el.

A migráció kapcsán kritizálta a néhány napja elfogadott migrációs paktumot, amely szerinte a bevándorlást ellenző országokra kényszeríti rá Brüsszel migránsbarát politikáját. Magyarország és Lengyelország már jelezte, hogy nem fogja végrehajtani ezt a "káros és veszélyes paktumot".

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal, és hogy Magyarország továbbra is a tűzszünet és a béketárgyalások mellett áll. Felhívta a figyelmet a NATO politikájának változására is, mivel a szövetség most kezdte meg a fegyverszállítási és pénzügyi támogatási koordinációs szerepvállalásának előkészítését, amiből Magyarország ki fog maradni.