OnePlus és Oppo készülékek Gemini AI integrációja

A Google megerősítette, hogy a OnePlus és az Oppo 2024-ben hozzáadja a Gemini LLM-et a készülékeihez, ami újabb mérföldkő lehet az okostelefonok mesterséges intelligencia terén.

A Gemini LLM több változatban is elérhető lesz, köztük a legelterjedtebb a Gemini Nano, amely már a Pixel 8 és 8 Pro készülékekben is megtalálható. Emellett létezik két erősebb változat is, a Gemini Pro és a Gemini Ultra, amelyek a Google Cloudra támaszkodnak a működésükhöz. Ezzel szemben a Nano változat közvetlenül az eszközön futtatható.

A Google éves csúcstalálkozóján a OnePlus és az Oppo megerősítette, hogy döntöttek a Gemini hardverbe való integrálásáról. A tervezett funkciók között szerepelnek hírek és hangösszefoglalók, valamint egy „AI eszköztár”, de a teljes csomag tartalma egyelőre ismeretlen.

Nicole Zhang, az Oppo és a OnePlus AI Product vezérigazgatója elmondta, hogy a Google Clouddal való mély együttműködésük alapvető jelentőségű az OPPO AI Phones fejlesztése szempontjából.

A OnePlus és Oppo okostelefonok Gemini-integrációjának pontos időpontja még nem ismert, csupán annyit közöltek, hogy a bevezetés még ebben az évben megtörténik. A konkrét készülékekről nem esett szó, de feltételezhető, hogy azok a telefonok kapják meg az AI-funkciókat, amelyek versenytársai lehetnek a Pixel 8 sorozatnak és a nemrégiben megjelent Galaxy S24-nek.

Az AI Eraser eszköz néhány nappal ezelőtt vált elérhetővé, és ez lehet az első lépés egy szélesebb körű LLM-alapú funkciók bevezetése felé a közelgő ColorOS 15 kiadásban. Az AI Eraser, amely a OnePlus Photos alkalmazásba épül be, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén eltávolítsák a nem kívánt objektumokat a fotógalériából. A funkció a OnePlus 12, OnePlus 12R, OnePlus Open, OnePlus 11, OnePlus Nord CE 4 készülékeken lesz elérhető, és minden olyan régióban, ahol OnePlus eszközöket értékesítenek. A OnePlus további MI-funkciók bevezetését is tervezi még ebben az évben, köztük a hívásösszegzőt és az online AI Music Studiót, amely a dalok generálásában segít.