Putyin háborús törekvései és a történelmi párhuzamok

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin nem fog megállni az ukrajnai háború után, hasonlóan ahhoz, ahogy Adolf Hitler sem állt le a Szudéta-vidék annektálása után.

A Bloomberg által idézett Pistorius egy Winston Churchillről szóló könyvbemutatón fejtette ki véleményét, ahol a történelmi események és a jelenlegi helyzet közötti párhuzamot húzta meg. Az 1938-as müncheni egyezmény során Hitler Németországa, többek között Neville Chamberlain brit miniszterelnök beleegyezésével annektálta Csehszlovákia németek által lakott részét, a Szudéta-vidéket, majd 1939-ben megszállta az egész országot, létrehozva a Cseh–Morva Protektorátust. Pistorius szerint Putyin hasonlóan nem áll majd le az Ukrajna elleni háború befejezése után. "Putyin nem fog leállni, ha egyszer vége lesz az Ukrajna elleni háborúnak" – hangoztatta a német védelmi miniszter. "Pont ahogy Hitler, aki mindig bejelentette, hogy nem áll meg" – tette hozzá.

A szociáldemokrata politikus úgy véli, Németországnak fel kell készülnie arra, hogy meg tudja védeni magát egy esetleges fenyegetéssel szemben. "Most kell eldöntenünk, hogy egy Putyin általi valódi fenyegetésre készülünk-e fel, vagy pedig megkönnyítjük a dolgát" – mondta Pistorius.