Foci Eb és Olimpia: A munkáltatók segíthetnek a helyszíni szurkolásban

Közeledik a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpia, amelyekre sok szurkoló szeretne eljutni. A munkáltatók adómentesen juttathatnak belépőjegyet vagy bérletet a dolgozóiknak a sporttörvény hatálya alá tartozó eseményekre, amelyek közé a németországi foci Eb és a párizsi olimpia is beletartozik.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság június 14-től július 14-ig, míg a párizsi nyári olimpia július 26-tól augusztus 11-ig kerül megrendezésre. A munkáltatók segítségével a dolgozók élőben is részesei lehetnek ezeknek a nagyszabású sporteseményeknek.

A munkáltatók évente, a minimálbér összegéig adhatnak adómentesen belépőjegyet vagy bérletet a dolgozóknak. Ez a lehetőség nem új keletű, hiszen már 2019 előtt is létezett, de azóta a minimálbér összege jelenti a felső korlátot.

Gyányi Tamás, a WTS Klient senior partnere szerint a külföldön megrendezett mérkőzések esetében sem jelent problémát az adómentesség, ha a magyar klubcsapat vagy a nemzeti válogatott részt vesz az eseményen, vagy ha a mérkőzést Magyarországon rendezik meg külföldi résztvevőkkel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója alapján a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság és a párizsi olimpia eseményeire is adható adómentesen belépőjegy a minimálbér összegéig.

Az adómentesség további feltétele, hogy a munkáltató vagy kifizető vásárolja meg a belépőjegyet vagy bérletet, és rendelkezik a nevére kiállított számlával. Ha a magánszemély vásárolja meg a jegyet, és a számlát a munkáltató nevére kéri, az sem jelent akadályt.

Azonban, ha a digitális belépők megvásárlásakor csak a magánszemély nevére állítható ki számla, és a munkáltató téríti meg az árát, az adóköteles jövedelemnek számít.

Gyányi Tamás hozzátette, hogy az ingyenesen kapott jegyek pénzre történő átváltása kizárt, és a minimálbért meghaladóan adott juttatás munkabérként adóköteles. Az utazási költségek vagy a szállás díjának átvállalása is adóköteles jövedelemnek minősül.