Mali katonai vezetése felfüggesztette a politikai pártok tevékenységét

Mali katonai vezetése azonnali hatállyal felfüggesztette az ország összes politikai pártjának tevékenységét, a közrendet érintő okokra hivatkozva.

A szerda éjjeli rendelet szerint az intézkedés az ország újjászervezéséig marad érvényben. Az ellenzéki pártokból és társadalmi szervezetekből álló koalíció közel két hete követelte a demokratikus választások megtartását Maliban.

A választásokat eredetileg 2022. február 27-én tartották volna, de a 2021 májusában történt katonai puccsot követően hatalomra került Assimi Goita katonai kormányzat vezetője elhalasztotta a voksolást.

Az MTI jelentése alapján a junta a 2023 szeptemberében történt, több mint hatvan halálos áldozatot követelő iszlamista támadásokra reagálva, technikai okokra hivatkozva ismét elnapolta a választást, ezúttal határozatlan időre.

Az ENSZ mali békefenntartó missziója, a MINUSMA, 2023 végén fejeződött be, a bamakói kormány kérésére és az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntésével összhangban. A biztonsági helyzet azóta tovább romlott, az al-Kaidával és az Iszlám Állammal szövetséges terrorista csoportok egyre nagyobb területeket szereznek meg Maliban és a környező országokban.