4iG és BME: Magyarországon az első 6 GHz-es adatátviteli teszt

A 4iG Csoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös erőfeszítéseként Magyarországon elsőként hajtanak végre teszteket a 6 GHz-es frekvencián működő adatátviteli berendezéseken. A technológiai bemutatóra 2024. április 17-én, szerdán kerül sor a BME I. épületében.

A 4iG Csoport, mint a kelet-közép-európai régió úttörője, a 6 GHz-es frekvenciát használó 5.5G technológiát mutatja be, amely rekord sebességű adatátvitelt ígér ellenőrzött körülmények között. A csoport tájékoztatása szerint ez a technológia akár 10 Gbps-os letöltési sebességet is képes biztosítani, ami tízszer gyorsabb, mint a jelenlegi 5G technológia által nyújtott sebesség.

A bemutatóra a BME I. épületének földszintjén kerül sor, ahol a szakértők előadásai után a résztvevők személyesen is megtekinthetik a 6 GHz-es technológia működését.

A rendezvényt Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja nyitja meg, majd Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára következik beszédével. Ezt követően Zarándy Pál, a 4iG Csoport Mobil és 5G Stratégiai igazgatója, valamint Németh Vilmos, a BME 5G Lab és az 5G koalíció 6 GHz munkacsoportjának vezetője tart előadást.

Az esemény a BME laboratóriumában történő letöltési sebesség teszteléssel és 5G demók bemutatásával zárul.