Olimpiai selejtező: Svédország-Magyarország (élő)

A magyar női kézilabda-válogatott Svédország ellen kezdte meg a valódi erőpróbát az olimpiai selejtezős tornán, és meglepetésre 28-25-re győzött.

A magyar csapat először Nagy-Britannia ellen lépett pályára, és egy fölényes, 49-11-es győzelmet aratott, amely azonban Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint inkább csak egy gyenge edzésnek felelt meg. A svédek az első körben 35-28-ra múlták felül Japánt, így ha legyőzik a magyar válogatottat, már biztosíthatják is a továbbjutást. A magyar csapat számára tehát kulcsfontosságú volt megakadályozni ezt a forgatókönyvet, és sikerült is: a svédek elleni volt papíron a négy csapatos torna legnehezebb mérkőzése, de a magyar csapat úgy nyert, hogy az ellenfél egyszer sem vezetett.

A mérkőzés Debrecenben, a Főnix Arénában került megrendezésre, ahol a játékvezetői teendőket Kuttler és Merz (németek) látták el. Félidőben már 4 góllal vezetett a magyar válogatott, igaz, a második félidőben Svédország kétszer is egyenlített, de a magyar csapat végül magabiztosan, 3 góllal nyert.

A győzelem után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kiemelte, hogy tudatosan készültek a mérkőzésre, és a csapat koncentráltan kézilabdázott. A debreceni közönség támogatása is hatalmas szerepet játszott a győzelemben. A kapitány szerint a válogatott folyamatosan fejlődik, és a lányok gyorsan képesek javítani az elkövetett hibákat.

„Óriásit küzdöttünk, amit megbeszéltünk taktikailag be is tartottuk, Bíró Blanka szenzációsan védett. Ez a szív győzelme, de a győzelemhez még eszünk is volt” – fogalmazott Golovin a tévés interjúban.

A dicséretet kapó Böde-Bíró Blanka a hangulatot emelte ki, mely már a meccs előtt erőt adott a csapatnak, de a második félidőben aggódott, hogy mi lesz, egészen a hajráig. „Mi csak akkor tudunk eredményt elérni, ha csapatként működünk a pályán. Azt akartuk, fájjon nekik minden gól. Vannak rutinos játékosok, de a mai meccsen is az volt a lényeg, hogy egységesek vagyunk és a szurkolóink belehajtottak minket a győzelembe. Nagyon nagy dolog amit csináltunk, de este már rá kell fordulni a következő meccsre és annak a találkozónak is ugyanúgy megyünk neki mint ennek” – mondta a kapus.

Győri-Lukács Viktória a küzdelem mellett a szurkolókról és a csapategységről is szót ejtett, kiemelve, hogy mindig volt valaki, aki előre tudott lépni és húzta magával a csapatot. „Az egész testem libabőrös volt, amikor hallottam, hogy az egész csarnok énekli velünk a Himnuszt. Rengetegen voltak és átsegítettek minket a nehezebb pillanatokon. Úgy akarjuk befejezni, hogy az utolsó meccset is megnyerjük, mert ennyi ember ellen nem kaphatunk ki” – értékelt a hat gólig jutó Győri-Lukács Viktória.

Kuczora Csenge, akit a mérkőzés legjobbjának választottak, elmondta, hogy nehéz elhinni a győzelmet, de tudták, hogy a svédek verhetők. „Voltak hullámvölgyek de ilyen egy mérkőzés. Ez a mai találkozó benne van a top háromban, nagyszerű volt egy ilyen hangulatú meccset játszani. Előfordult, hogy szerencsénk volt, de megdolgoztunk érte. Megcsináltuk, de vasárnap még van egy mérkőzésünk, holnap reggeltől teljes koncentrációval készülünk a japánokra” – tette hozzá.

Vasárnap Japán ellen zárja a tornát a csapat, 19.15-től, és csak akkor nem szerez olimpiai kvótát, ha öt vagy több góllal kikap az ázsiaiaktól. Az eddigi összecsapások alapján a papírforma mellettünk szól, hiszen eddig ötből ötször nyertünk ellenük, legutóbb 2019-ben. Japán ma fél 9-től játszik Nagy-Britanniával, ha esetleg a britek győznének, már ma meglenne az olimpiai kvalifikáció.