Magyar Péter: „Maximum egy jókor jött szikra lehettem”

Magyar Péter a Klubrádióban Bolgár Györggyel folytatott élénk vitát az Európai Unióról és Ukrajnáról.

Magyar Péter a Klubrádió pénteki interjújában beszámolt arról, hogy az április 6-i tüntetés alatt több magánrepülőgép is készenlétben állt a Budapest Airport magánrepülőgépes terminálján. Úgy véli, a NER-elit nem tudja felfogni, mennyire békések ők, és nem számítottak arra, hogy a tömeges összejövetel eszkalálódhat. Magyar örömét fejezte ki amiatt, hogy a tüntetés békés maradt.

Megjegyezte, hogy a korábbi ellenzéki tüntetésekkel ellentétben a múlt szombati Kossuth téri eseményen sok fiatal vett részt, és hangsúlyozta, hogy a fiatalok jelenléte változást jelez.

Magyar Péter szerint a hatalom fél, mivel a magyarok többsége változást akar. Az interjú során nem sok újdonságot árult el, és Bolgár György kezdetben inkább személyes kérdéseket tett fel neki, például arról, hogy mennyit alszik, vagy miért a fehér ing és nyakkendő a jellegzetes öltözéke. Magyar elárulta, hogy keveset alszik, és csak azután vállalta az interjút, hogy Arató András bocsánatot kért egy korábbi publicisztikája miatt.

Magyar nem szereti, ha messiásnak tekintik, és úgy véli, ez az ország állapotáról is sokat elmond. Politikai karrierjét egyelőre one man show-nak nevezte, de már vannak szövetségesei, pártja és alapítványa is. Külföldi támogatást nem fogad el, és több megkeresést is visszautasított, illetve volt, hogy nem válaszolt.

A Fidesszel való koalícióról szólva korábban nem zárkózott el a lehetőségtől, de most már tartózkodóbb. Úgy gondolja, Orbán Viktor nélkül a Fidesz nem létezik. A 2026-os országgyűlési választások megtartását sem tartja biztosnak, és az EP-választáson a Fidesz visszaesését tartja fontosnak. Ha a Fidesz 45 százalék alá esik, az kudarc lenne számukra, és ha negyven százalék alá esik, az totális vereség.

Magyar arra számít, hogy pártjával az ellenzék legerősebbjei lesznek, és a Fidesz is tart tőlük. A kormánypárt jelenleg a törzsszavazóit próbálja megvédeni a propagandával.

A műsorban Magyar több ponton is vitába szállt Bolgár Györggyel, elsősorban az Európai Unió és Ukrajna kérdéskörében. Magyar egyetért a magyar kormány EU-politikájának bizonyos pontjaival, de keményen bírálta az uniót, és szükségesnek tartja az erős nemzetállamokat és egy erős vezetőt. Judith Sargentini jelentését is kritizálta, amelynek harminc pontjából szerinte 24 nevetséges volt.

Ukrajnával kapcsolatban úgy véli, hogy az ország NATO-csatlakozása a harmadik világháború felhívása lenne. Bolgár György és egy hallgató felvetéseire reagálva azt mondta, hogy a kárpátaljai magyarok helyzetéről őket kellene megkérdezni. Magyar szerint Ukrajnát sem pénzzel, sem fegyverekkel nem lehet megmenteni, és a nyugati segítség csak eladósítja az országot, hiszen „az ukrán földek jelentős része” nyugat-európai oligarcháknál vannak, az Egyesült Államok pedig befolyási övezetet épít, és korábban ezt tették Irakban, valamint Afganisztánban is.