Lengyelország: Az abortusztilalom enyhítésének lehetősége a láthatáron

A lengyel parlament egy lépést tett az abortusztilalom enyhítése felé, de a folyamat még csak a kezdeti szakaszban van, és a kormánykoalíció stabilitása is kérdéses.

A lengyel Alkotmánybíróság 2020 őszén eltörölte az életképtelen magzatok esetében a terhességmegszakítás lehetőségét, ami széles körű tiltakozásokat váltott ki, és több nő halálát okozta vérmérgezés miatt, mivel az orvosok nem mertek beavatkozni, még az anya élete és egészsége védelmében sem. Az új kormány ígérete szerint változtatni kívánt ezen a helyzeten, de Andrzej Duda köztársasági elnök vétóval fenyegetőzött minden enyhítési kísérletre.

A kormány ezért miniszteri rendeletekkel próbálja megkerülni a tilalmat, például az anya egészségének veszélyeztetettségének újraértelmezésével, és a kórházakat fenyegeti a finanszírozás megvonásával, ha az orvosok lelkiismereti okokból megtagadják a törvény szerint megengedett beavatkozásokat.

Négy törvényjavaslat vitája is lezajlott a parlamentben, bár az államfői vétó miatt kevés remény van arra, hogy ezek életbe lépjenek. A Polgári Koalíció és az Új Baloldal javaslatai a terhesség 12. hetéig engednék meg a terhességmegszakítást, míg a Harmadik Út népszavazást szeretne a kérdésben, mivel politikusai és szavazói vallásos meggyőződése nem engedi a liberalizálás közvetlen támogatását.

A kormánykoalíció tagjai közötti vita súlyosan terheli a kormány stabilitását, és a csütörtöki heves vitát követő pénteki szavazás a kormány fennmaradásának tétje volt. Minden törvényjavaslatot továbbküldtek bizottsági vitára, ami a magyar parlamenti házszabályban részletes vitára bocsátásnak felel meg.

A következő időszakban kompromisszumkeresés és nehéz csaták várhatók, és a kormányt támogató nőmozgalmak egyre türelmetlenebbek, elkeseredettebbek és csalódottabbak, mivel gyorsabb változást vártak. A helyzet kimenetele bizonytalan, és van, aki szerint csak egy 2025-ben megválasztott liberális köztársasági elnök hozhat igazi előrelépést, bár az Alkotmánybíróság továbbra is akadályt jelenthet.