Kristalina Georgieva újabb mandátumot kap az IMF élén

Kristalina Georgieva újabb ötéves ciklusra került megválasztásra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára, a 2024. október 1-jén kezdődő időszakra. Az IMF igazgatótanácsa konszenzusos döntéssel hozta meg ezt az elhatározást, amint azt a szervezet péntek esti közleményében ismertették.

A választási folyamatot 2024. március 13-án határozták meg, és az igazgatótanács több megbeszélést is folytatott, mielőtt a döntést meghozták volna. Ezek a megbeszélések magukban foglalták a találkozókat Georgieva asszonnyal, aki az egyetlen jelölt volt a posztra.

Az igazgatótanács koordinátorai, Afonso S. Bevilaqua és Abdullah F. BinZarah, az ülés után kiemelték Georgieva asszony erős és agilis vezetését, amelynek köszönhetően az IMF sikeresen navigált a globális megrázkódtatások során. Georgieva asszony irányítása alatt az IMF több mint 360 milliárd dollárnyi új finanszírozást hagyott jóvá 97 ország számára a világjárvány kezdete óta, adósságszolgálati könnyítést nyújtott a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb tagoknak, valamint 650 milliárd dollár értékű különleges lehívási jogokat (SDR) osztott ki.

A jövőre tekintve az igazgatótanács üdvözölte Georgieva asszony szándékát, hogy továbbra is a makrogazdasági és pénzügyi stabilitásra összpontosítson, miközben biztosítja az IMF folyamatos alkalmazkodását és fejlődését, hogy megfeleljen a teljes tagság igényeinek.