Elektromos autók piacának árversenye

A kínai autógyártók által generált erős árverseny következtében a nyugati elektromos autógyártók részvényei történelmi mélypontra süllyedtek, ami jelzi, hogy a befektetők is érzékelik a piaci verseny kiéleződését.

A kínai gyártók által kirobbantott árverseny olyan mértékű, hogy a nyugati elektromos autógyártók egyre nehezebben tudnak lépést tartani, ami a tőzsdén is megmutatkozik a befektetői magatartásban, több elektromos járműgyártó részvényárfolyama új történelmi mélypontra esett.

A Ford például bejelentette, hogy csökkenti az F-150 Lightning idei modelljének árát, hivatalosan a piaci körülményekhez való alkalmazkodás és az értékesítés növelése, valamint az ügyfélérték optimális arányának elérése érdekében, de a döntés mögött valószínűleg az is áll, hogy a cég ne szoruljon ki a piacról a heves árverseny miatt.

Az amerikai elektromos autógyártók részvényei továbbra is jelentős nyomás alatt állnak, többek között a Nikola részvényei is nagyot estek, miután a cég bejelentette, hogy reverse split-et, azaz részvényösszevonást tervez, amelynek keretében a részvénytulajdonosok 10, vagy extrém esetben 30 részvényenként egyetlen Nikola részvényt kapnának. Ez a lépés arra irányul, hogy megakadályozzák a cég Nasdaq-ról való kivezetését, amely akkor következhet be, ha a részvényárfolyam 30 egymást követő kereskedési napon 1 dollár alatt marad.

A Ford F-150-es modelljének egyik fő versenytársa a Rivian, amelynek részvényei szintén jelentős csökkenést szenvedtek el, 7 százalékos mínusszal új történelmi mélypontot értek el.

A Lucid részvényei is 6 százalékkal estek, ezzel szintén új történelmi minimumot állítva be.

A befektetőknek azonban nem csak az elektromos autógyártók részvényei jelenthetnek kihívást. A magas infláció és a piaci volatilitás miatt sokan keresik a legmegfelelőbb befektetési lehetőségeket. Ebben segíthet a Portfolio Investment Day 2024, ahol cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők osztják meg tudásukat és befektetési ötleteiket. A május 16-i eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, és a PID2024 kóddal jelentkezők számára szponzorok jóvoltából térítésmentes lehet.

A konferencián a kriptopiacok és a tőkepiacokon kívüli eszközök is terítékre kerülnek, valamint a hazai és globális gazdasági folyamatokról, vállalati sikersztorikról és a befektetési eszközök aktuális helyzetéről is szó esik. A befektetőknek így lehetőségük nyílik arra, hogy a magas inflációs környezetben is optimális befektetési portfóliót alakíthassanak ki.