Joe Biden: Be kell tiltani a kínai elektromos autókat

Az amerikai elnök, Joe Biden sürgeti a kínai elektromos járművek importjának beszüntetését, mivel ezek az autók egzisztenciális fenyegetést jelentenek az amerikai autóiparra.

Sherrod Brown szenátor, a szenátus banki bizottságának elnöke a BBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy nem hagyhatják, hogy Kína kormány által támogatott csalásait az amerikai autóiparra is kiterjessze. Ezt egy közösségi médiaplatformon közzétett videóban is megerősítette, és felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy tiltsa be a kínai gyártású elektromos autók behozatalát az Egyesült Államokba, és meredek vámok bevezetését javasolta ellenük.

A Fehér Ház legutóbb februárban adott ki hivatalos közleményt, amelyben bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak a kínai autók nemzetbiztonsági kockázatainak feltárására. Washingtonban felmerült, hogy korlátozásokat vezethetnek be, ha bebizonyosodik, hogy a kínai gyártású autókban lévő technológia érzékeny személyes adatokat gyűjthet a járművezetőről és az utasokról, valamint részletes információkat rögzíthetnek az Egyesült Államok infrastruktúrájáról, közvetlenül érintkezhetnek a kritikus infrastruktúrával, és távolról is irányíthatók vagy letilthatók.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború 2018 óta tart, amikor a Trump-kormányzat jelentős vámokat vetett ki kínai árukra, melyek összértéke meghaladta a 360 milliárd dollárt. Peking válaszul több mint 110 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetett ki vámokat, amelyeket Joe Biden elnök nagyrészt fenntartott. Az elmúlt évben az Amerikai Egyesült Államok Kínából történő importja több mint 20 százalékkal, 427 milliárd dollárra csökkent, míg az export Kína felé csupán 4 százalékkal, 148 milliárd dollárra mérséklődött.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ezen a héten kínai utazása során figyelmeztette Pekinget, hogy Washington nem engedi megismétlődni a 2000-es évek eleji "kínai sokkot", amikor a kínai import elözönlötte Amerikát. Kína pénzügyminiszter-helyettese, Liao Min aggodalmát fejezte ki az amerikai korlátozások miatt.

Miközben az Egyesült Államokban a kínai elektromos autók betiltásának lehetőségét vizsgálják, Magyarországon éppen ellenkezőleg, nyitottak a kínai elektromos autógyártók előtt. A BYD kínai vállalat, az elektromos autózás egyik vezetője például Szegeden építi meg első európai üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása, amelynek köszönhetően több ezer új munkahely jön létre az alföldi városban.