Órákon belül megindulhat egy támadás Izrael ellen

A The Wall Street Journal (WSJ) szerint izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy Irán 24-48 órán belül támadást indíthat Izrael ellen, bár Teherán még nem hozott végleges döntést ebben a kérdésben. Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége figyelmeztetést adott ki, és több nemzetközi forrás is megerősítette a támadás lehetőségét.

A WSJ információi szerint Izrael egy közvetlen támadásra számít, amely az ország északi vagy déli része ellen irányulhat Irán részéről. Egy, az iráni politikai vezetés terveire rálátó személy szerint a támadási terveket megvitatták, de még nem született végleges döntés. A lehetséges iráni csapás válasz lenne egy nemrég végrehajtott izraeli támadásra Szíriában, amely az Irán által támogatott iszlamista szélsőségesek ellen irányult. Irán korábban választ ígért erre a támadásra.

A Bloomberg hírügynökség szerint az Egyesült Államok és szövetségesei is úgy értékelik, hogy hamarosan bekövetkezhet egy iráni támadás Izrael ellen. Az iráni forradalmi gárda (IRGC) a hét elején írt Ali Hámenei ajatollahnak arról, hogy mely izraeli érdekeltségek ellen indíthatnának támadást. Az IRGC-hez kötődő közösségi médiás fiókok videókat tettek közzé, amelyek izraeli célpontok elleni szimulált rakétatámadásokat mutatnak be. Hámenei aggódik a támadás esetleges visszafelé süléséért, és még mérlegeli a politikai kockázatokat. A támadás vagy Izrael területén, vagy az arab országokban lévő izraeli nagykövetségek ellen történhet.

Izrael készültséget hirdetett, és Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy megtorolnák egy esetleges iráni csapást. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szerint Izrael „magasfokú készültségben” van, és fenyegetőztek Irán informatikai infrastruktúrájának megzavarásával. Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége utazási korlátozásokat vezetett be, Emmanuel Macron francia elnök pedig figyelmeztette Iránt, hogy ne támadják meg Izraelt. A német és a brit külügyminiszter is felszólította Irán külügyminiszterét a támadás elkerülésére.

Tálas Péter, az NKE egyetemi docense szerint gyakorlatilag eldőlt, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt. A szárazföldi csapatok megindításának nincs realitása, de kisebb akciók várhatók. Irán nem hagyhatja megtorlatlanul az izraeli támadást, amely a damaszkuszi iráni konzulátus ellen történt. Tálas Péter négy lehetséges iráni válaszcsapást vázolt fel: aszimmetrikus válasz, egy szövetséges szervezet támadása, Iraki vagy szíriai síita egységek támadása, valamint rakéta- vagy dróntámadás izraeli katonai célpontok ellen.

A regionális feszültségeket tovább növelheti, hogy csütörtökön Pakisztán terrorszervezetté nyilvánította a Zainebiyoun Brigádot, amely egy síita iszlamista szervezet, és amelyet eddig Irán támogatott. Ez a lépés alapos felhördülést okozott Iránban, és feszültté teheti a két ország kapcsolatát, amelyek idén januárban rakétákkal lőtték egymás területét, súlyos regionális konfliktus veszélyét idézve elő. A pakisztáni kormány döntése azt jelzi, hogy az országban egyre nagyobb problémát jelentenek a fegyveres ellenálló csoportok, amelyek többségében szunnita szeparatista alakulatok vagy radikális iszlamisták. A közelmúltban több támadás is történt Pakisztánban, amelyek borzolták a kedélyeket az atomhatalom területén.