Izrael hadereje a legmagasabb készültségi szinten

Izrael hadereje a legmagasabb szintű készültségben vár egy esetleges támadást Irán részéről, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) felkészült a katonai akció elhárítására és egy ellentámadásra is – jelentette ki Daniel Hagari tengernagy, az IDF szóvivője.

Daniel Hagari tengernagy, az IDF szóvivője a Times of Israelnek nyilatkozva elmondta, hogy az izraeli hadsereg sokféle forgatókönyvre felkészült, és folyamatosan értékelik a helyzetet. Hagari hangsúlyozta, hogy az IDF készen áll a védekezésre és a támadásra egyaránt, és hogy a különféle képességek mellett a stratégiai partnerek, mint az Egyesült Államok is támogatást nyújtanak szükség esetén. Az amerikai hírszerzési információk szerint Irán támadására 48 órán belül kerülhet sor, de a CBS News szerint már pénteken megtörténhet az iráni válaszcsapás, amely több mint száz drónt és számos rakétát foglalhat magában, melyek az izraeli katonai és kormányzati célpontokat vennék célba.

A szóvivő kiemelte, hogy Izrael többrétegű védelmi rendszere több ezer sikeres elfogást hajtott már végre, de figyelmeztetett arra, hogy ez a rendszer sem képes hermetikusan lezárni az országot. Ezért kérte az izraeli civil lakosságot, hogy figyelmesen kövessék a Hazai Front Parancsnokság utasításait. Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztette az Izraelben tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék a nagyobb városokon kívüli területeket, mivel a Vaskupola rakétavédelmi rendszer ezeket a helyeket kevésbé védi.

Hagari megerősítette, hogy a hadsereg a legmagasabb készültségi szinten van, mind védelmi, mind támadási szempontból. Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyilatkozata szerint Izrael felkészült mind védekezésre, mind támadásra. "Aki árt nekünk, annak mi is ártunk" - mondta Netanjahu egy légibázison tett látogatása során.