Amerika figyelmeztet: Iránnak hónapokon belül atomfegyvere lehet

A Washington Post és a Portfolio információi szerint Irán már az év folyamán képes lehet atomfegyverek előállítására, és a szükséges dúsított uránnal már most is rendelkezhet.

Az elmúlt 15 év során az iráni atomprogram kulcsfontosságú elemeit a Nagy Sósivatag szélén található, föld alatti Fordow gyárban helyezték el. Ez a létesítmény, amelyet az iráni nukleáris tevékenység egyik legbiztonságosabb pontjaként tartanak számon, rendszeres nemzetközi ellenőrzés alatt áll, hogy megakadályozzák Iránt az atombomba titkos fejlesztésében.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei a legutóbbi vizsgálat során jelentős változásokat tapasztaltak a Fordow komplexumban. Az ellenőrzések során olyan területeken találtak újonnan telepített berendezéseket, ahol a 2015-ös nukleáris megállapodás alapján nem történhetett volna urándúsítás. A berendezések hozzájárultak a dúsított urán termelésének jelentős növekedéséhez, és egy olyan bővítés is folyamatban volt, amely képes lenne megduplázni az üzem kapacitását. Különösen aggasztó a magasan dúsított urán termelésének növekedése, ami közel áll a fegyverminőségűhöz.

Jelenlegi és korábbi tisztviselők szerint Irán rendelkezik elegendő magasan dúsított uránnal ahhoz, hogy néhány nap alatt három bomba számára elegendő fegyverminőségű üzemanyagot állíthasson elő.

Egy megfelelően működő bomba elkészítése innentől nagyjából hat hónapot venne igénybe, és a szükséges hordozóeszközzel már rendelkeznek.

Ugyanakkor Irán igyekezett csökkenteni magasan dúsított uránkészletét, ami arra utalhat, hogy konfliktust próbálnak elkerülni. Ennek ellenére a Fordow létesítményben továbbra is gyors ütemben folyik a magasan dúsított urán előállítása.

Összességében úgy tűnik, hogy Irán stratégiai lépéseket tesz annak érdekében, hogy megerősítse nukleáris képességeit anélkül, hogy nyíltan atomfegyverek fejlesztésébe kezdene.