Ipari energiaközösségek: Új lehetőségek a fenntarthatóság és energiahatékonyság terén

Magyarországi ipari parkok energetikai potenciáljának kiaknázására nyílik lehetőség az ipari energiaközösségek létrehozásával, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fenntartható ipari fejlődéshez és az energiahatékonyság növeléséhez - hangzott el a Portfolio 2024-es Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján.

Magyarországon több mint 200 ipari park működik, melyek összesített villamosenergia-fogyasztása évente 20-30 TWh között mozog, ezen felül jelentős földgáz és hőfogyasztás is megfigyelhető. Fehér Róbert, a 8G Energy Zrt. vezérigazgatója szerint az ipari parkok jelenlegi energetikai infrastruktúrája elavult és fragmentált, ami számos kihívást jelent, többek között a nem hatékony energiaellátást, a kapacitáshiányt, az együttműködés hiányát, az energiahatékony épületek hiányát és a megújuló energiatermelő egységek integrálására alkalmas területek korlátozottságát.

Azonban egy integrált koncepció mentén lehetséges a hatékony energia- és anyagáram elosztás, amely által fenntartható ipari parkok hozhatóak létre. A helyi ipari energiaközösségek kialakítása kulcsfontosságú lehet ebben a folyamatban, amelyek az infrastruktúra modernizációját és a belső hálózatok korszerűsítését, valamint a lokális megújuló energiaforrások integrálását célozzák meg.

Ezek az energiaközösségek nem csak a közös energia beszerzésre és menedzsmentre összpontosítanak, hanem a megtermelt energia és a fel nem használt melléktermékek, például hő, víz és hulladékok közös felhasználását is elősegítik. A hatékonyság növelése érdekében a lokális energiatárolás alkalmazása is szükséges lehet.

A helyben termelt energia jelentős árelőnyt képes biztosítani, amely jelenleg körülbelül 70 euró/MWh értéket jelent. Az ipari parkokban korlátozottak az energiatermelésre alkalmas helyek, ezért az energiatermelő egységeket gyakran az ipari parkok közelében kell létrehozni. Az ipari parkokhoz csatlakoztatott energiatermelő rendszerek akár 60-70%-os zöld energiaellátást is képesek biztosítani, és az energiaközösségek segítségével minimalizálható az elvesztett energia mennyisége. Mindez új üzleti modelleket és bevételi forrásokat teremthet az ipari parkok számára.

A vállalatoknak számos mérőórán túli lehetőségük van, hogy energiamenedzsmentjük hatékonyságát javítsák, például PPA-konstrukcióval, biogáz erőművekkel, szélenergiával és egyéb megoldásokkal növelhetik megújulóenergia-ellátásukat. A PPA-k és az energiaközösségek felértékelődő szerepe mellett a rugalmassági szolgáltatások és az energiatárolás is egyre fontosabbá válnak a vállalatok számára.

Az energiaközösségek és a PPA-k terén tapasztalható változások mellett a szabályozási környezet is folyamatosan alakul, amely új kihívásokat és lehetőségeket teremt a vállalatok számára. A rendszerhasználati díjak elszámolásának módja, a Robin Hood-adó, a közbeszerzési törvény és az off-site PPA-k esetében figyelembe veendő rendszerhasználati díjak és hálózatfejlesztési költségek mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a vállalatok döntéseit.

A fenntarthatósági és ESG kötelezettségek egyre nagyobb szerepet játszanak a vállalatok stratégiájában, és ezek a tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalatok egyre inkább a megújuló energiaforrások felé forduljanak. Az energiaközösségek és a PPA-k széles körű elterjedése nemcsak technikai, hanem emberi és szervezeti kihívásokat is jelent, amelyek megoldása elengedhetetlen a fenntartható és energiahatékony jövő megteremtéséhez.