Instagram gyermekvédelmi funkciókat vezet be

Az Instagram új eszközöket tesztel a fiatalok védelme érdekében, amelyek célja a szexuális zsarolás és a kéretlen meztelen fotók elleni fellépés.

A Meta által fejlesztett közösségi platform egy olyan funkciót próbál ki, amely automatikusan cenzúrázza a Direct Message-ben érkező, meztelenséget ábrázoló üzeneteket. Az Instagram a blogbejegyzésében kifejtette, hogy a funkció a szexuális és a képmással való visszaélés elleni küzdelem részeként kerül bevezetésre, különös tekintettel arra, hogy megnehezítse a bűnözőknek a tizenévesekkel való kapcsolatfelvételt.

A 18 év alatti felhasználók számára ez a funkció alapértelmezetten be lesz kapcsolva, míg a felnőtt felhasználók értesítést kapnak, amelyben ajánlják a funkció használatát. Az alkalmazás lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy megnézhessék a meztelen fotókat, de arra is, hogy jelentsék és letiltsák a képeket küldő profilt.

Az Instagramot és hasonló felületeket gyakran használják arra, hogy meztelen képeket csikarjanak ki fiataloktól, amelyekkel aztán zsarolják őket. A bűnözők ilyenkor azzal fenyegetőznek, hogy nyilvánosságra hozzák a fotókat, hacsak az áldozat nem csinálja azt, amit kérnek tőle.

Egy nigériai testvérpár esete különösen nagy visszhangot váltott ki, akik bűnösnek vallották magukat, hogy tizenéves fiúkat zsaroltak Michigan államban, és az egyik áldozatuk öngyilkosságot követett el. Ebben az esetben egy virginiai seriff is érintett volt, aki egy 15 éves lányt rabolt el és szexuálisan kizsákmányolt.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója egy szenátusi meghallgatáson bocsánatot kért az ilyen típusú visszaélések áldozatainak hozzátartozóitól. Az Instagram és más közösségi oldalak heves kritikákat kaptak a múltban, hogy nem védik eléggé a fiatal felhasználókat a zaklatásoktól.

Az új rendszer bevezetésével a cég szerint nemcsak az ilyen visszaélésekkel szemben lesz hatékony, hanem vele az is elkerülhető, hogy bárki kéretlen meztelen tartalmakat lásson az üzenetei között. A funkció automatikusan működésbe fog lépni minden 18 év alatti felhasználó fiókjában, a felnőtteknek pedig lehetőségük lesz kedvük szerint be- vagy kikapcsolni azt. Bekapcsolás esetén a felhasználók egy figyelmeztetést kapnak majd, amikor el akarnak küldeni egy meztelen képet, amely ennek veszélyeire figyelmezteti őket. A fogadó felek pedig elhomályosítva kapják meg a képet, ám ha úgy döntenek, hogy mégis szeretnék látni, mi van a fotón, erre lesz lehetőségük.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a céget tulajdonló Meta Platforms egyelőre csak az Instagramon teszteli ezt az intézkedést. Övék többek között a WhatsApp és a Facebook is, de ezeken a platformokon továbbra is ki lesznek téve annak a kiskorúak, hogy kitakarás nélkül kaphatnak kiskorúak meztelen felvételeket. Az Instagram viszont egy olyan rendszeren is dolgozik, amely felismerné a bűnözőket és elrejtené előlük a kiskorúak profiljait.