India katonai fejlesztései és a globális nagyhatalmi ambíciók

India ambiciózus katonai fejlesztéseket hajt végre, hogy megerősítse védelmi-katonai pozícióját a világban, különösen a két riválisával, Pakisztánnal és Kínával szemben. Az EurasianTimes szerint Újdelhi különös figyelmet fordít a haditengerészeti bázisok modernizálására, amelyek központi szerepet játszanak a védelmi stratégiájában.

Karwarban található az INS Kadamba, az indiai haditengerészet egyik kulcsfontosságú bázisa, ahol az INS Vikramaditya repülőgép-hordozó is állomásozik. A bázis India első hajóemelő létesítményével büszkélkedhet, amely képes tengeralattjárókat és hadihajókat kiemelni és dokkolni. A bázis földrajzi fekvése kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel közvetlenül egy fontos kereskedelmi útvonal mellett helyezkedik el, és elegendő távolságra van Pakisztántól, hogy annak légierője ne jelentsen közvetlen fenyegetést.

Az INS Kadamba az első olyan műveleti bázis az országban, amely teljes mértékben a haditengerészet ellenőrzése alatt áll, ezáltal biztosítva a flotta zavartalan pozicionálását és manőverezését. India másik két tengerészeti bázisa Mumbaiban és Visakhapatnamban található, amelyek kereskedelmi kikötőkön belüli enklávékban helyezkednek el, ahol a hadihajók mozgása korlátozott lehet háborús időkben.

A karwari természetes mélyvízi kikötő alkalmas nagy repülőgép-hordozók, rombolók, lopakodó fregattok és tengeralattjárók fogadására is, és jelenleg a bázis legfontosabb funkciója a flotta karbantartása és javítása. Az indiai vezetés a kikötő előnyeit kihasználva további fejlesztéseket tervez, amelyekkel a bázis kapacitását akár 150 hadihajó vagy tengeralattjáró fogadására is bővíthetik. Ezen felül egy új légikikötőt is terveznek Alageriben, amelynek 2025-re kell elkészülnie, és amely az északabbra található katonai repteret fogja tehermentesíteni.

Ezek a lépések Újdelhi szándékát tükrözik, hogy tovább erősítse indiai-óceáni jelenlétét, amelyet a legfontosabb geostratégiai területnek tart. Az elmúlt években Kína egyre gyakrabban jelent meg a térségben, ami aggodalmakkal töltötte el az indiai vezetést.