Huawei bemutatja az új, hatékonyabb energiatároló rendszerét

A Huawei frissítette termékkínálatát egy új energiatárolási rendszerrel, amely a háztartási méretű napelemes kiserőművekhez csatlakoztatható és 40 százalékkal több energia leadására képes az előző modellekhez képest.

A cég közleménye szerint a tárolókapacitás rugalmasan bővíthető akár 20,7 kWh-ig, és párhuzamos üzemeltetéssel akár 82,8 kWh-ig is növelhető. Az új megoldást Bécsben mutatták be, és a tervek szerint szeptemberben már a magyar piacon is elérhető lesz.

Az energiatárolási piac a következő években várhatóan dinamikusan fog növekedni, évente körülbelül kilenc százalékkal bővülhet 2024 és 2031 között, és a tavalyi 256 milliárd dolláros piaci értékről 2031-re akár 506,5 milliárd dollárt is elérhet.

Magyarországon jelenleg körülbelül 30 MW-nyi ipari akkumulátoros energiatároló üzemel, de a Huawei szerint ez a szám jelentősen növekedni fog, részben a naperőművek terjedése és a hálózatba kapcsolásuk korlátainak enyhülése miatt. Az állam is ösztönzi az akkumulátoros energiatároló rendszerek terjedését a lakossági és kisvállalkozói szektorban.

A magyar kormány célja, hogy 2030-ra a villamosenergia 90 százalékát zöld, szén-dioxid-semleges forrásból állítsák elő.

Az okos rendszerek segítségével optimalizálható a napelemek által termelt energia felhasználása, azonban a napsütéses időszakokban keletkező felesleges energiát tárolni vagy a hálózatba táplálni kell, különben az elvész.

Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes megoldásokért felelős igazgatója szerint az energiatárolási megoldásokkal akár kétszer annyi napenergiát lehet felhasználni a termelés helyszínén, és a napelemmel termelt energiával működhetnek az eszközök akkor is, amikor éppen nem süt a nap.

A magyarországi lakossági átlagfogyasztás napi 7 kWh, és elméletben egy napelemes rendszer és egy hozzá kapcsolt 7 kWh-os energiatároló képes lehet a teljes fogyasztást fedezni, ha napközben végig süt a nap.

A Huawei új „Smart String” technológiával ellátott energiatároló rendszere három különböző tárolókapacitással érhető el: 6,9 kWh, 13,8 kWh és 20,7 kWh, így a fogyasztók igényeiknek megfelelően választhatnak méretet. A gyártó akár 15 éves garanciát is kínál a 40 százalékkal nagyobb teljesítményű energiatárolóra, csökkentve ezzel a karbantartási költségeket és növelve a felhasználói kényelmet. A rendszer moduljait önállóan lehet kezelni, minden akkumulátormodul gyorsan feltölthető és kisüthető 3,5 kW teljesítménnyel.

Az új energiatároló rendszer skálázhatósága számos előnnyel jár, például a felhasználók könnyedén növelhetik a tárolókapacitást, és a párhuzamos üzemeltetés révén akár négy blokk is összekapcsolható, így az egy inverterhez rendelhető maximális tárolókapacitás elérheti a 82,8 kWh-t.

A LUNA2000-7/14/21-S1 modell öt rétegű védelmi rendszert kapott, amely védelmet nyújt többek között a túltöltés, túlmelegedés és elektromos túlterhelés ellen. A rendszer -20°C és +55°C közötti hőmérsékleten is képes működni, IP66 szintű vízállósággal rendelkezik, és akár 40 cm-es víz alatt is működőképes marad 72 órán keresztül. Az intelligens tűzészlelő rendszernek köszönhetően a modell képes arra, hogy egy esetleges tüzet 15 másodpercen belül észleljen és eloltson.

Az EMMA energiakezelő asszisztens segítségével a Huawei LUNA2000-7/14/21-S1 modelljében valós időben követhető az energiafogyasztás, és képet ad az energiatermelésről, tárolásról, fogyasztásról.