Francia diplomaták családjainak evakuálása Iránból

Franciaország elrendelte a diplomaták családjainak evakuálását Iránból, mivel fennáll a veszélye annak, hogy Teherán támadást indít Izrael, és/vagy izraeli érdekeltségek ellen a közeljövőben.

A brit Guardian információi szerint több nyugati ország, köztük Franciaország, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália figyelmeztetést adott ki állampolgárainak, hogy kerüljék Izraelt, míg az Egyesült Államok korlátozta az amerikai diplomaták és családtagjaik Izraelbe utazását. Az Egyesült Államok mellett Németország, Oroszország és Ausztrália is óva inti állampolgárait az ezekre a területekre való utazástól, az amerikai hírszerzés szerint Irán valószínűleg 48 órán belül támadást fog indítani Izrael ellen.

A német Lufthansa légitársaság is reagált a feszült helyzetre, és szombatig felfüggesztette a teheráni és onnan induló járatokat.

Az iráni-izraeli feszültség a szíriai iráni konzulátus elleni támadás után nőtt meg, amely során a Forradalmi Gárda hét tagja, köztük két tábornok halt meg. Izrael válaszul megerősítette légvédelmét és felfüggesztette a harci egységek szabadságolását.

A francia külügyminisztérium pénteki figyelmeztetésében azt javasolta állampolgárainak, hogy tartózkodjanak az Iránba, Libanonba, Izraelbe és a palesztin területekre történő utazástól. Ezenkívül az X közösségi médiaplatformon közzétett nyilatkozatban bejelentették, hogy az Iránban dolgozó diplomaták családtagjai visszatérnek Franciaországba. Stephane Sejourne francia külügyminiszter egy válságtanácskozáson azt is kérte, hogy evakuálják az Iránban tartózkodó francia diplomaták családtagjait, és ne küldjenek francia köztisztviselőket a felsorolt országokba.

A Wall Street Journal értesülései szerint Irán megtorló támadásra készül Izrael ellen, és a titkosszolgálati források szerint ez a támadás akár már a hétvégén is megtörténhet. Irán megtorlással fenyegette meg Izraelt a szíriai iráni konzulátust április 1-jén ért csapás miatt, amelynek során hét forradalmi gárdistát, köztük két tábornokot öltek meg, ami az erőszak közel-keleti eszkalációjától való félelmet keltett.