Franciaország tengeri flottája bevetésre indul a Földközi-tengerre

Jacques Mallard ellentengernagy bejelentette, hogy a francia tengeri flotta közös hadgyakorlatot tervez Olaszországgal a Földközi-tengeren, amelyet Polaris kiképzési gyakorlatnak neveznek, és amely során valódi háborús helyzetet szimulálnak.

Jacques Mallard ellentengernagy, a francia repülőgép-hordozó harccsoport parancsnoka szerint a francia haditengerészet a rendfenntartó műveletektől a komoly ellenségek elleni háborúra készül. Mallard elmondása szerint a haditengerészet korábban főként a kábítószer-kereskedők elfogására és az illegális halászat elleni küzdelemre összpontosított, de most a háborús kiképzésre helyezik a hangsúlyt.

"A tengeri harc egyre valószínűbbé válik" – mondta Mallard a Politiconak. "Egy olyan világból, ahol szabadon tehettük, amit akartunk, egy olyanba megyünk át, ahol egyre rendszeresebben érezzük magunkat fenyegetve" – tette hozzá.

Franciaország az egyetlen uniós ország, amely nukleáris meghajtású repülőgép-hordozót, a Charles de Gaulle-t üzemeltet, amely nukleáris fegyvereket is képes hordozni. A hajó egy szélesebb hordozó harccsoport része, amely magában foglal nukleáris tengeralattjárókat, fregattokat és Rafale vadászrepülőgépeket is.

A francia repülőgép-hordozó harccsoport a következő napokban várhatóan bevetésre indul a Földközi-tengeren.

Mallard szerint a nyugati haditengerészetnek alkalmazkodnia kell az új környezethez, ahol "egyre gátlástalanabb versenytársak vannak", különösen az Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az Irán által támogatott húszi lázadók támadásai miatt.

"Ez az a pont, ahol egy kicsit agresszívebbé válunk, vagy legalábbis felkészülünk rá" – mondta az ellentengernagy.

A tengerészek a Polaris gyakorlat során olyan szituációkat gyakorolnak, ahol "valaki ellen kell harcolniuk, aki el akar minket pusztítani" – magyarázta Mallard.

A Polaris kiképzési gyakorlat során a legénységet és a hajókat szabad folyású harci helyzetekbe helyezik, hogy fejlesszék a tengerészek és a harcosok taktikai gondolkodását.

Tavasszal a francia haditengerészet Polaris-gyakorlatot hajt végre az olasz flottával. Bár Franciaország nagy intenzitású tengeri hadviselésre készül, Párizs nem tekinti Kínát közvetlen fenyegetésnek, ellentétben az Egyesült Államokkal.

Mallard szerint Kína a hajózás szabadságának "meglehetősen korlátozó elképzelését" vallja, és a Dél-kínai-tenger ellenőrzésére összpontosítja erőfeszítéseit.

"De Franciaország nem a kétpólusú logikában helyezkedik el" – mondta Mallard, hozzátéve, hogy Franciaország nem tekinti Kínát fő ellenfelének, amíg az nem jelent közvetlen fenyegetést a francia indiai-óceáni szigetterületek, mint La Réunion vagy Mayotte számára.