Harcképtelen F-16-os vadászgépek kerülhetnek Ukrajnába

A Nettavisen norvég hírportál információi alapján az Egyesült Államok engedélyezte, hogy Norvégia, Dánia és Hollandia összesen 65 darab F-16-os vadászgépet adhasson át Ukrajnának, ám a szállítmányban harcképtelen példányok is lehetnek.

A Nettavisen értesülései szerint a tavalyi NATO-csúcstalálkozón kialakult F-16-os koalícióhoz Norvégia is csatlakozott, és januárban norvég vadászgépek érkeztek Dániába, ahol az ukrán pilóták kiképzését is támogatták. Az Egyesült Államok jóváhagyásával a három szövetséges ország – Dánia, Hollandia és Norvégia – összesen 65 darab vadászgépet adhat át Ukrajnának, ebből Norvégia 22 darabot vállalt magára.

Azonban a portál információi szerint Norvégia nem tervezi, hogy kizárólag működőképes vadászgépeket szállítson, és valószínű, hogy a gépek egy része csupán pótalkatrészként lesz felhasználható Ukrajna számára. A korábban az amerikai Draken Internationallal kötött, de visszavont adásvételi szerződésben szereplő 12 darab működőképes és további 10 darab röpképtelen F-16-os vadászgép kerülhet így Kijevbe.