Euronews szerkesztősége: nincs tapasztalat a beavatkozásról

Még nem érzékeltek közvetlen beavatkozást az Euronews szerkesztőségében, mióta a kiadót egy portugál üzletember, magyar állami támogatással megvásárolta.

Pedro Vargas David, Orbán Viktor portugál tanácsadójának fia, 2021-ben szerezte meg az Euronews részvényeit, egy olyan befektetési társaság keretében, amelyet a magyar állami Exim Bankkal és a 4iG-vel közösen hozott létre. A Direkt36 információi szerint a felvásárlás magyar állami pénzből, valamint a kormányzati propagandából meggazdagodott Balásy Gyula cégének forrásaiból történhetett.

A csatorna akvizíciójának hátterében az állhat, hogy a magyar kormányzatot túlzottan sok kritika éri külföldön, ezért szeretnék javítani az ország nemzetközi megítélését, és szükségük volt egy olyan európai médiaplatformra, amelyen kedvezőbb fényben tüntethetik fel magukat.

Kert Attila, az Euronews hírigazgatója a Szeretlekmagyarorszag.hu-nak nyilatkozva kijelentette, hogy sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség nem tapasztalt semmiféle befolyásolási kísérletet, továbbá hangsúlyozta, hogy a befektetői tőke és a menedzsment szigorúan el van választva egymástól. Kert szerint a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak, nincs befolyása a cég napi működésére.