Mianmari konfliktus: A lázadók drónokkal támadják a kormánytagokat és területeket veszítenek

Mianmarban a lázadók egyre gyakrabban alkalmaznak drónokat a kormányerők ellen, és a támadások során magas rangú katonai vezetőket is célba vesznek, ami aggasztó tendenciát jelent a Najpjidó számára – jelentette a Nikkei Asia.

A mianmari polgárháború immár negyedik éve tart, és a helyzet egyre súlyosabbá válik a puccsista kormány számára. A lázadók folyamatosan terjeszkednek, és már az ország fő kereskedelmi útvonalai felett is átvették az ellenőrzést. Egy friss térkép alapján a kormányerők 2022. február 1-től 2024. április 3-ig jelentős területeket veszítettek a felkelőkkel szemben.

Az olcsó drónok használata jelentős előnyt jelenthet a lázadók számára a kormány csapataival szemben. A hét elején Soe Win altábornagy, Mianmar második számú katonai vezetője is dróntámadás áldozata lett, amikor a Mon államban lévő védett létesítményben tartózkodott. A támadásban az altábornagy megsérült, és egy helikopter is megsemmisült.

Múlt hét szombaton Mya Tun Oo miniszterelnök-helyettes és katonai vezető konvoját is megtámadták, de ő nem sérült meg. Ezt a merényletkísérletet a Karen Nemzeti Védelmi Szervezet vállalta magára.

A felkelők információkat szerezhetnek a kormányerők kötelékéből, hiszen előre tudták, hol lesz a célszemély. A fővárosban lévő katonai bázist is megpróbálták megtámadni, ahol Min Aung Hlaing, a rezsim vezetője tartózkodott.

A lázadók az elmúlt hetekben jelentős területeket foglaltak el a kormánytól, különösen a nehezen járható területeken. A síkságokon azonban a nehézfegyverzettel rendelkező kormányerők vannak előnyben, de a drónok használata itt is megváltoztathatja az erőviszonyokat. A kormányellenes fegyveresek a napokban elveszítették a kulcsfontosságú határátkelőnek számító Myawaddy várost is.

Najpjidó helyzetét csak tetézi, hogy a legfontosabb szövetségesei, köztük Peking is, egyre inkább elfordulni látszanak. Nemrégiben Kína figyelmeztető hadgyakorlatot tartott a határ közelében, ezzel jelezve, hogy fel vannak készülve a térségi események eszkalációjára. A katonai rezsimnek eddig Oroszország és Kína számított a legfontosabb partnerének.