Dél-Korea választás: Az ellenzék győzelme és a konzervatívok veresége

Április 10-én Dél-Koreában parlamenti választásokat tartottak, ahol az ellenzék jelentős győzelmet aratott, ami komoly hatással lehet a régió geopolitikai viszonyaira. A választásokon a Koreai Demokrata Párt (DPK) szerezte meg a többséget a parlamentben, míg a konzervatív Népi Erő Pártja (PPP) súlyos vereséget szenvedett.

A választások előtt szoros versenyre számítottak, de a végeredmény meglepetést okozott. A DPK 176 helyet szerzett a 300 fős törvényhozásban, míg a PPP csak 108 mandátumot tudott megszerezni. A választási részvétel kiemelkedően magas volt, 32 év óta nem látott mértékben, a jogosultak 67 százaléka adta le szavazatát.

A választási rendszer vegyes felépítésű, ahol 254 képviselőt választókerületi győztesként, míg 46-ot listás eredmények alapján osztanak ki. A PPP bár majdnem 10,4 millió szavazatot kapott, a listás rendszerben mégis alulmaradt a DPK-val szemben.

A választások következményeként Jun Szogjol dél-koreai elnök helyzete is megnehezült. A konzervatív vezetés eddig a nyugati orientáció és egy regionális katonai szövetség felé lépegetett előre Japánnal és az Egyesült Államokkal, ami ellentétben állt a korábbi liberális kormányzat álláspontjával.

A választók döntése azonban elsősorban a belpolitikai, gazdasági és társadalmi problémákra adott válasz volt. Az inflációs ráta magas, a megélhetési költségek az egyik legmagasabbak a világon, és az elnököt korrupciós vádak is érték.

Az elnök gazdasági reformokat tervezett, de a választások eredményeként tekintélye megrendült a kormányon belül és a pártjában is. Az elnöknek még három éve van hátra a ciklusából, így a választásokat félidős értékelésként is felfoghatjuk.

A kormány a vereség után azonnal következtetéseket vont le, több magasrangú tisztségviselő, köztük a miniszterelnök és a PPP pártelnöke is lemondott. A győztes DPK vezetője a gazdasági kihívásokra helyezte a hangsúlyt.

A külpolitikai irányvonal várhatóan nem változik jelentősen, de a Japánnal való óvatos közeledés megakadhat. A két ország a régi vitákat próbálta a háttérbe szorítani egy védelmi-biztonsági szövetség érdekében, amelyben az Egyesült Államok is részt vett.

A DPK megerősödése dilemmát okozhat Szöul számára, hogy a választópolgárok akaratának megfeleljenek, vagy a geopolitikai realitásokhoz alkalmazkodjanak. Az Egyesült Államok nagyobb országszövetségek alakításában érdekelt a térségben.

Dél-Korea politikája nem változik alapjaiban, de az előttük álló időszakban óvatosan kell megközelíteniük a helyzetet. Az elnök pozíciója meggyengült, de a külpolitikai irányvonal meghatározásában valószínűleg továbbra is szabad kezet kap.