Vigyázat, csalók! Így ismerheti fel a gyanús SMS-eket

A mesterséges intelligenciára épülő csalások egyre nagyobb veszélyt jelentenek, és a csalók már online hiteleket is fel tudnak venni mások nevében. Fontos, hogy ne adjuk ki a banki azonosítóinkat és jelszavainkat, és legyünk óvatosak az online ajánlatokkal és a gyanús üzenetekkel.

Egyre több a csaló, aki mesterséges intelligenciára építő hang- és képutánzó hamisításokkal próbálkozik, és ezek segítségével akár online hiteleket is képesek felvenni mások nevében. A legfontosabb, hogy soha ne adjuk ki a legérzékenyebb banki azonosítóinkat és jelszavainkat, ne fogadjunk el ajánlatokat ellenőrzés nélkül, és ne nyissuk meg a gyanús üzenetek csatolmányait.

Krisztina, egy vidéken élő tanárnő, nemrégiben egy SMS-t kapott, amelyben állítólag a Magyar Posta kérte, hogy frissítse az elérhetőségét, különben a DPD-futár visszaviszi a csomagját. Az üzenet tartalmazott egy linket, amely egy adatbekérő felületre irányított, de Krisztina gyanút fogott, mivel nem várt csomagot, és amikor megpróbálta felhívni a számot, az nem volt elérhető.

Az ilyen üzenetek gyakran adathalász felületekre vezetnek, ahol a csalók a beírt adatokat - például a bankkártya adatait - próbálják megszerezni. A gyanús linket egyszerűen ellenőrizhetjük, ha beírjuk a Google-keresőbe, és ha "Not Found!" üzenetet kapunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az adott weboldal nem létezik.

A Blikk beszámolója szerint a nemzetközi bűnbandák is célba vették a magyarok pénzét, és bankkártyás csalásokkal percenként ötvenezer forintot csalnak ki az emberektől, akiknek a veszteség nagy részét maguknak kell viselniük. Az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatóságának vezetője, Bartha Lajos szerint a korszerű technológiák a bűnözők eszköztárában is megjelennek, ezért az óvatosság mindig indokolt.