Amerikai elkötelezettség a Fülöp-szigetek és Japán biztonsága mellett

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden megerősítette az ország "sziklaszilárd" elkötelezettségét Japán és a Fülöp-szigetek biztonsága iránt, hangsúlyozva, hogy lépésekre kell számítani, ha a Fülöp-szigetek repülőgépeit, hajóit vagy fegyveres erőit támadás érné a Dél-kínai-tengeren.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közötti kölcsönös védelmi egyezmény már 70 éve áll fenn, és ennek keretében az amerikai elnök kijelentette, hogy bármilyen támadás esetén az Egyesült Államok lépéseket tesz majd. A három ország – az Egyesült Államok, Japán és a Fülöp-szigetek – első csúcstalálkozóján, melyet a Fehér Házban tartottak, a Kína jelentette kihívások kerültek a középpontba.

Joe Biden elnök az egységes kiállás fontosságát emelte ki, amely szerinte mindenki számára lehetővé teszi egy jobb jövő elérését. A Fülöp-szigetek elnöke, Ferdinand Marcos fiatalabb, a partnerség céljaként a békés, stabil és jólétben élő indiai- és csendes-óceáni térség megteremtését nevezte meg.

A csúcstalálkozón szó esett a három ország parti őrségeinek részvételével megvalósuló rendszeres járőrszolgálatról a Dél-Kínai-tenger térségében, valamint gazdasági kérdésekről is. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai adminisztráció amerikai-japán-fülöp-szigeteki háromoldalú csúcstalálkozót szervezett.

Mind Japánnak, mind a Fülöp-szigeteknek területi vitái vannak Kínával, és a Fülöp-szigetek és Kína parti őrségei között rendszeresen előfordulnak konfliktusok a Dél-Kínai-tengeren, bár ezek eddig nem vezettek nyíltan erőszakos incidenshez.

A kínai külügyminisztérium szóvivője a washingtoni találkozó kapcsán kijelentette, hogy Kína szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit senki nem sértheti meg, és Peking ezen jogok biztosítása mellett határozottan kitart.

A csúcstalálkozó előtti napon, szerdán, külön amerikai-japán legfelsőbb szintű tárgyalásokra került sor Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök részvételével, ahol biztonsági és gazdasági kérdéseket tárgyaltak.