Ütközőpályán az USA és Kína, Oroszország döntése mindent megváltoztatott

Az ukrajnai háború hatására a világ egyre megosztottabbá, többpólusúvá és instabilabbá válik, ahol a transzatlanti blokkot egyre több kihívás elé állítják a versenytársak. Egy amerikai–kínai háború valós lehetőség, de nem elkerülhetetlen. Európa geopolitikai helyzete kedvezőtlen, az Egyesült Államok pedig Magyarországot egy ellenséges blokk tagjaként kezeli.

Nathan Levine amerikai geopolitikai elemző a Danube Institute április 5-i fórumán beszélt a világrendről, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína viszonyáról, valamint Európa mozgásteréről és az amerikai–magyar kapcsolatokról.

A következmények túlmutatnak a háborún

Levine szerint az ukrajnai háború már most felgyorsította a világrend átalakulását, és Ukrajna a globális befolyásért folyó küzdelem törésvonalává vált. A háború mindkét blokk számára többről szól, mint Ukrajna, és a konfliktus alakítja majd a jelenlegit követő világrendet. Ha Oroszország előrelépést ér el, az alááshatja a transzatlanti blokk biztonság iránti igényét, és más hatalmak, például Kína, kihívást intézhetnek a Nyugat ellen.

Levine kiemelte, hogy még a patthelyzet is olyan elmozdulást eredményezhet, amely nem pozitív az Egyesült Államok és Európa számára. Az orosz gazdaság a nyugati szankciók ellenére sem gyengült jelentősen, ami megkérdőjelezi a Nyugat anyagi gazdasági erejét.

Oroszország drámai döntést hozott

Oroszország a „Kelet” része lesz a nemzetközi rendben, és elhatárolódott Európától és az USA vezette liberális rendtől. Levine szerint a hidegháború utáni évtizedekben lehetőség volt egy „nagyobb Nyugat” létrejöttére, de ez nem valósult meg. Oroszország Ázsiában és egy többpólusú világrendben látja a jövőt.

Lecserélnék az amerikait kínai világrendre

Az Egyesült Államok érdeke, hogy elválassza Oroszországot Kínától. Washington gyakorlatilag egyetlen szövetséges blokként kezeli Oroszországot és Kínát. Oroszország és Kína egy többpólusú világrend kialakulását kívánják ösztönözni.

Súlyos ára lehet a bizalom hiányának

Levine szerint egy amerikai–kínai háború reális lehetőség, de nem elkerülhetetlen. Az Egyesült Államok és Kína egzisztenciális fenyegetést jelentenek egymásra. A két nagyhatalom nem tudna egyenlő partnerként osztozni egy új világrenden. Az amerikai–kínai konfliktus ideológiai jellegű is.

Európa elvesztegette az időt

Az ukrajnai háború megerősítette az amerikai befolyást Európában. Európa geopolitikai helyzete kedvezőtlen, és jelentős erőfeszítéseket igényelne egy valóban szuverén út kijelölése. Az Egyesült Államok érdeke, hogy Európát maga mellett tartsa.

Magyarországra veszélyes példaként tekintenek

Washington úgy tekint Magyarországra, mint egy ellenséges blokk tagjára. A kapcsolatok romlása valószínű, de enyhülhet, ha egy új adminisztráció kerül hatalomra az Egyesült Államokban. Kína továbbra is súrlódási pont marad.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök részt vesz a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott virtuális találkozón a Fehér Ház Roosevelt-termében Washingtonban 2021. november 15-én. Fotó: Alex Wong / Getty Images)