Amerika és Izrael közös felkészülése az Iránból érkező fenyegetésekre

Az Egyesült Államok áttekintette a Közel-Keleten lévő katonai erőinek elhelyezkedését, válaszul az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetésekre, jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erejének elhelyezkedését az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetések miatt. Kirby nem cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek bizonyos katonai megerősítésekről szóltak, és hangsúlyozta, hogy a helyzetet figyelembe véve felelőtlenség lenne, ha nem végeznének el bizonyos "kiigazításokat" a katonai erők elhelyezkedésében.

A szóvivő kiemelte, hogy az amerikai hírszerzési források is megerősítik az Irán által jelentett fenyegetés hitelességét, amely valós veszélyt jelent Izrael számára. Kirby hozzátette, hogy Irán nyilvánosan is kifejezte szándékát egy izraeli légicsapásra reagálva, amely egy magas rangú iráni katonai vezető ellen irányult Szíriában.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államok folyamatosan egyeztet Izraellel, hogy biztosítsák az ország képességét arra, hogy megvédje magát egy esetleges támadással szemben. Ezenkívül Michael Kurilla tábornok, az amerikai Középső Parancsnokság vezetője Izraelben tartózkodik, ahol közvetlenül tárgyalásokat folytat.

Joe Biden elnök világossá tette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael önvédelmének támogatása mellett. Egy mai sajtótájékoztatón az elnök azt mondta, várakozásai szerint „inkább előbb, mint később” várható Irán Izrael elleni támadása, utalva e mondatával feltehetően az ezzel kapcsolatos amerikai hírszerzési jelentésekre. Arra a kérdésre, hogy mit üzen Iránnak, Biden ugyanazt a figyelmeztetést ismételte meg, mint a tavaly október 7-ei, Hamász által elkövetett, Izrael elleni terrortámadás után: "Ne tegyék." Az elnök kijelentette: "Elkötelezettek vagyunk Izrael védelmében. Támogatni fogjuk Izraelt, segíteni fogjuk Izrael védelmét, és Irán nem fog sikerrel járni" - mondta Biden az újságíróknak.

Kirby a sajtóbeszélgetésen pozitívumként értékelte, hogy a Gázai övezetbe már több mint 1000 segélyszállító kamion érkezett be, és hogy az izraeli fél betartotta ígéretét az újabb átkelők megnyitására. Ugyanakkor elismerte, hogy a szállítmányok övezeten belüli elosztásáról nincsenek pontos információik.

John Kirby a washingtoni amerikai-japán-Fülöp-szigeteki állam- és kormányfői találkozó kapcsán kifejtette, hogy a tárgyalások célja nem volt egyetlen más ország elleni irányulás, hanem a már meglévő szövetségesi kapcsolatok megerősítése. Megjegyezte, hogy a Kínai Népköztársaságnak nem kellene fenyegetést látnia abban, hogy három szövetséges ország közös kihívásokról tárgyal és kölcsönösen kihasználható lehetőségeket keres.

A kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Kína szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit senki nem sértheti meg.

A Hamász 2023 október 7-én összehangolt támadást indított civil izraeli célpontok ellen. Több mint 1200 emberrel végeztek, 253 embert elhurcoltak, köztük Omri Miran magyar állampolgárt is, aki a Nir Oz kibucból került elrablásra. Februárig 112 túsz szabadult ki élve, leginkább a diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően. A Hamász szerint 50 túsz meghalt az izraeli légicsapások miatt, a zsidó állam hírszerzése, a Moszad 32 halottról tud. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök az ABC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék mindazokat, akik még élnek, és őszintén szólva a halottak testét is.

Omri Miran felesége, Lishay Lavi a Blikknek adott interjújában elmondta, hogy gyakorlatilag semmilyen információt nem kaptak férjéről azóta, hogy a fegyveresek betörtek a házukba, majd két kisgyerekük szeme láttára elhurcolták Omrit. A helyzet azóta sem változott: a család semmit nem tud arról, hol tartják fogva és életben van-e még egyáltalán a férfi. Lishay Lavi férjének eltűnése óta minden fontosabb eseményt feljegyez, egyfajta naplót vezet, és bármerre megy, mindenhol az Omrit ábrázoló plakátokba botlik.